Із початку повномасштабної війни 40% атак на медзаклади припали на первинну ланку - ВООЗ

Із початку повномасштабної війни 40% атак на медзаклади припали на первинну ланку - ВООЗ

Укрінформ
Від початку повномасштабного вторгнення РФ українська медична система зазнала 1911 атак, із них 40% здійснено на заклади первинної медичної допомоги.

Про це в коментарі Укрінформу заявив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

"Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ВООЗ проводить постійний моніторинг системи охорони здоровʼя. На сьогодні ми верифікували 1911 атак по системі охорони здоровʼя. Майже 40% з них припадає на первинну ланку, центри первинної медичної допомоги. Також можемо сказати, що з початку повномасштабного вторгнення щороку в Україні втрачається приблизно 200 карет "швидкої допомоги", - зазначив Хабіхт.

За його словами, протягом 2024 року відзначається зміна тактики ударів ворога: все частіше відбуваються так звані подвійні удари, в одну й ту саму точку. Внаслідок цього наражаються на ризик медичні працівники, парамедики та інший персонал, який прибуває на допомогу постраждалим.

"Загалом, за нашими даними, в атаках загинули 157 медиків, під час надання допомоги, та пацієнтів", - сказав представник ВООЗ.

За його словами, ці атаки суттєво впливають на роботу медиків, систему охорони здоровʼя і, відповідно, на доступ людей до медичних послуг. Нині складно дати конкретну оцінку, якими будуть наслідки для здоровʼя українців через ускладнення доступу до меддопомоги і відкладення звернення до лікарів.

«Якщо взяти, до прикладу, ситуацію з гіпертензією, підвищеним артеріальним тиском, то ми бачимо, що тільки один з пʼяти людей, які потребують лікування гіпертензії, контролює свій стан. Часто це повʼязано саме з неможливістю отримати доступ до послуг охорони здоровʼя, особливо в тих районах, які близькі до лінії зіткнення», - сказав Хабіхт.

У цьому зв'язку він відзначив зростання кількості випадків інсультів через те, що люди відкладають візит до лікаря або не мають змоги отримати меддопомогу. Водночас у багатьох випадках можна було б уникнути негативних наслідків інсульту.

За оцінкою ВООЗ, станом на тепер, близько 95% закладів системи охорони здоровʼя України продовжують роботу. Всесвітня організація охорони здоровʼя особливу увагу приділяє регіонам, де ситуація з доступом до меддопомоги ускладнюється або неможлива через російські атаки. Допомога медзакладам надається з урахуванням їхніх конкретних потреб, зазначив представник ВООЗ.

«Ми робимо так званий попередній розподіл медичних засобів, наприклад, хірургічних наборів, наборів медпрепаратів... Також тісно співпрацюємо з лікарями первинної ланки, забезпечуючи їм можливість виконувати так звані виїзні заходи для надання медичної допомоги. Це дозволяє медпрацівникам поїхати на кілька днів у віддалені райони, надати там допомогу особам старшого віку, дітям, доставити препарати для тих же самих неінфекційних захворювань», - сказав Хабіхт.

Читайте також: Крістофер Бейлі, керівник відділу «Мистецтво та здоров’я» ВООЗ

Ще одним рішенням для забезпечення доступу до первинної медичної допомоги є встановлення модульних клінік у тих регіонах, де заклади первинної меддопомоги особливо постраждали від російських атак.

«Ми як ВООЗ забезпечуємо зараз структурну підтримку. Перше - надаємо модульні рішення для первинної ланки для Сумщини, Харківщини, Миколаївщини, Херсонщини, де частина медустанов зруйнована. Це дозволяє відновити доступ до первинної допомоги в районах, де надання сервісів ускладнено. Друге рішення - модульні станції екстреної меддопомоги», - розповів представник ВООЗ.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів виділив Міністерству охорони здоров'я ₴1,3 мільярда на відновлення медичних закладів.

Фото надане пресслужбою ВООЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-