Перша леді України відвідала Стамбульський університет

Перша леді України відвідала Стамбульський університет

Фото
Укрінформ
Перша леді України Олена Зеленська у межах свого візиту в Туреччину відвідала Стамбульський університет, де зустрілася з керівництвом навчального закладу та поспілкувалася зі студентами та викладачами відділення україністики.

Олена Зеленська поповнила університетську книжкову поличку української літератури книгами про історію, культуру та мистецтво України, творами сучасних авторів та іншими, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головна ідея створення наших українських поличок у бібліотеках університетів різних країн була в тому, щоб розповсюджувати знання про Україну, і щоб про нас знали не лише з новин тільки про війну, Чорнобиль, голодомори, чи інші наші трагедії… Але глибше - через нашу мову, історію, філософію, наших письменників та поетів. Нас розділяє Чорне море, але воно нас і об’єднує. Так як нас об’єднують дуже багато сторінок спільної історії. Тому впевнена, що саме Туреччина - це місце, де хочуть вивчати Україну, а Україна - місце, де хочуть вивчати Туреччину. Ми будемо раді студентам, які могли б приїжджати в Україну, коли це буде безпечно», - наголосила в ході спілкування перша леді.

Вона нагадала про роботу українських студій при різних навчальних закладах, зокрема у Великій Британії та США, й закликала створювати українські студії в інших університетах, аби вивчення української мови, літератури, культури стало мейнстрімом нашого часу.

Читайте також: Зеленська презентувала четвертий епізод освітнього серіалу «Люди з досвідом війни»

«Нещодавно у Вашингтоні була започаткована Глобальна коаліція українських студій. Вона об’єднає українознавчі центри, академічні програми та наукові інститути з усього світу», - розповіла Олена Зеленська.

Візит Олени Зеленської в Стамбульський університеті / Фото: Офіс Президента

Посол України в Туреччині Василь Боднар нагадав про те, що з ініціативи першої леді України в Туреччині було започатковано роботу аудіогідів українською мовою у багатьох музеях Туреччини.

Читайте також: Безбар’єрне середовище намагаються створювати самостійно 24% українців – Зеленська

Стамбульський університет є найстарішим та провідним вищим навчальним закладом Туреччини. Він був заснований у 1453 році. Єдине в країні відділення україністики було відкрито у 2017 році. 30 червня 2022 року відбувся перший випуск відділення україністики – вісім громадян Туреччини отримали дипломи бакалаврів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-