Україна передала в Росію для полонених 200 листів від рідних

Україна передала в Росію для полонених 200 листів від рідних

Укрінформ
Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини пропрацьовує можливість передачі пакунків із медичними засобами, їжею та засобами гігієни українським військовим, які перебувають у російському полоні, від їх рідних.

Про це омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Сьогодні в нашому Офісі відбулася зустріч із членами родин військовослужбовців Державної прикордонної служби, котрі потрапили у ворожий полон чи зникли безвісти. На запитання рідних відповідали представники ДПСУ, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, СБУ, НІБу та МКЧХ», - поінформував він.

Лубінець повідомив учасникам зустрічі, як Офіс омбудсмана працює над поверненням полонених та реалізовує ініціативи для встановлення умов їх утримання Росією.

«Окрім того, працюємо над тим, щоб рідні могли передати листи своїм Захисникам і Захисницям. Нещодавно вдалося передати російській стороні 200 листів, які повинні передати адресатам. Також пропрацьовуємо можливість передачі пакунків із медичними засобами, їжею та засобами гігієни», - підкреслив Лубінець.

Вкотре, відповідаючи на запитання рідних військовополонених він зауважив, що Україна дотримується Женевських конвенцій, тож і пріоритетність у поверненні полягає в тому, аби насамперед повернулися тяжкопоранені та жінки, «однак Україна закликає міжнародну спільноту тиснути на РФ, аби змусити її дотримуватися прописаних умов конвенцій».

Своєю чергою представник Координаційного штабу підкреслив, що основою обмінів є обмінний фонд, тож Україна працює над його поповненням. Водночас представники Червоного Хреста озвучили, що всі повернуті Захисники і Захисниці можуть із власної ініціативи звернутися до комітету, аби розповісти про умови утримання, ставлення до них з боку росіян. Інформацію із таких постінтерв’ю представники МКЧХ використовуватимуть у подальшій роботі.

Читайте також: Лубінець звернувся до Москалькової щодо смерті у полоні РФ водія полку «Азов»

«Вкотре закликаю рідних захисників не піддаватися на маніпуляції та інформаційні атаки, які продовжує вчиняти ворог. Україні дорогий кожен її громадянин, тож робота з їх порятунку та повернення триває 24/7», - акцентував Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, у Парламентській асамблеї Ради Європи зареєстровано резолюцію щодо визволення українських військовополонених, також готується документ щодо цивільних заручників.

Фото: Дмитро Лубінець / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-