Лубінець промоніторить ситуацію із будівництвом Військового меморіального кладовища

Лубінець промоніторить ситуацію із будівництвом Військового меморіального кладовища

Укрінформ
Національне військове меморіальне кладовище має бути побудоване з урахуванням усіх норм законодавства. У цьому зв'язку буде проведений моніторинг для встановлення фактичних обставин його будівництва. 

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Минулого тижня до нашого Офісу прийшли жителі села Мархалівка на Київщині щодо побудови Національного військового меморіального кладовища поблизу їхнього населеного пункту. Я особисто вийшов до них і поспілкувався, за результатами цього пообіцяв організувати зустріч в Офісі Омбудсмена, щоб вислухати всі сторони та розібратися в ситуації», - зазначив Лубінець.

Він повідомив, що у середу в Офісі омбудсмена відбулася зустріч за участю представників органів державної влади, правоохоронних органів, державних підприємств та установ, громадських організацій, які представляють родини загиблих захисників та захисниць України, жителів сіл Мархалівка та Іванковичі Київської області.

Присутні обговорили проблемні питання щодо облаштування Національного військового меморіального кладовища, а також звернули увагу на можливі негативні наслідки його реалізації.

«Згідно із наданими повноваженнями, без попереднього повідомлення, планую провести моніторинг щодо встановлення фактичних обставин будівництва Національного військового меморіального кладовища. До візиту будуть залучені експерти з різних напрямків», - поінформував Лубінець.

Омбудсмен заявив, що направить додатково лист щодо отримання експертного звіту до державного підприємства, що проводило експертизу проєктної документації щодо будівництва Національного військового меморіального кладовища.

Читайте також: Військове меморіальне кладовище: пояснили, як обрали переможця резонансного тендеру

Окрім того, громадськість висловила прохання щодо необхідності звернення до Конституційного Суду України із конституційним поданням.

Уповноважений зауважив, що це довготривалий процес, і спершу варто проаналізувати, вивчити усі правові підстави та навести належне правове обґрунтування. Зокрема, спочатку необхідно направити листи до наукових установ і закладів вищої освіти щодо отримання позиції науковців.

«Наголошу, що наша мета - розв’язати проблему відповідно до законодавства. Зі своєї сторони наголошу, що Національне військове меморіальне кладовище має бути побудованим. Адже це - гідне вшанування пам’яті Героїв і Героїнь, які загинули за нашу незалежність», - підкреслив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 8 грудня 2023 року ухвалила закон щодо забезпечення створення та експлуатації Національного військово-меморіального кладовища.

Читайте також: Зеленський підписав закон про поховальний ритуал на Національному військовому кладовищі

Кабінет міністрів виділив ₴515 мільйонів на його будівництво та функціонування в 2024 році.

Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі, яке створюється під Києвом, можуть відбутися уже восени.

Закон про здійснення військового поховального ритуалу під час почесного поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі врегульовує, зокрема, перелік осіб, які можуть бути поховані з почестями на Національному військовому меморіальному кладовищі, а також порядок дій почту під час поховання загиблого військовослужбовця за спеціальною церемонією.

Фото: Дмитро Лубінець, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-