В Україні вже п’ять випадків штаму коронавірусу FLiRT - у МОЗ розповіли деталі

В Україні вже п’ять випадків штаму коронавірусу FLiRT - у МОЗ розповіли деталі

Укрінформ
В Україні зафіксовано вже п'ять випадків захворювання на новий субваріант ковіду FLiRT, один випадок летальний.

Про це Укрінформу повідомив заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"За останні два тижні в Україні зареєстровано п'ять випадків субваріанту коронавірусу FLiRT. Три — у Києві, один випадок у Житомирській області та один летальний випадок у Івано-Франківській області", - сказав Кузін.

На сьогодні, за його словами, територією України циркулює 10 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму Omicron.

Читайте також: Новий штам ковіду FLiRT передається ще швидше, ніж попередні - Кузін

Він нагадав, що новий штам був зафіксований у світі в березні 2024 року. Серед особливостей нового штаму - він швидше поширюється, ухиляється від імунної відповіді, тобто може призвести до повторного захворювання на ковід. В групі ризику - люди похилого віку, люди з супутніми неінфекційними захворюваннями, а також ті, хто не отримав повного курсу щеплення.

"По клінічній картині поки немає інформації, що він протікає або надто небезпечно, або викликає важкі ускладнення. Станом на сьогодні симптоми залишаються такі самі, єдиною характеристикою на початку захворювання є значне підвищення температури, яка важко збивається. Але випадки частіше проходять без пневмонії", - сказав Кузін.

Як зазначив головний санітарний лікар, наразі не йдеться про запровадження якихось протиепідемічних заходів.

Читайте також: Захворюваність на ковід порівняно з минулим роком зменшилася в чотири рази - ЦГЗ

"Поки що ми б не робили таких прогнозів. Тому що по тих країнах, які раніше за Україну відчули хвилю FLiRT, вони спостерігають підвищення рівня захворюваності, але ці підвищені рівні захворюваності не призводять до введення карантинних, або обмежувальних заходів", - сказав Кузін.

Як додав заступник міністра, вакцина проти ковіду залишається ефективною для всього типу штаму Омікрон.

Читайте також: В Україні від нового штаму COVID-19 FLiRT померла людина

Рекомендації щодо профілактики захворювання, за словами Кузіна, залишаються такими самими: обмеження відвідування громадських місць, провітрювання приміщення, вакцинація, миття рук.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Центру громадського здоровʼя, захворюваність на ковід за перше півріччя 2024 року, порівняно з цим періодом у 2023 році, менша в 4,6 раза.

Водночас із червня спостерігається певне зростання захворюваності. В Україні у липні зареєстрували три випадки FLiRT — нового субваріанту коронавірусу Omicron.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-