Зеленська обговорила з конгресменами США проєкти з відновлення ментального здоров’я

Зеленська обговорила з конгресменами США проєкти з відновлення ментального здоров’я

Фото, відео
Укрінформ
Дружина Президента України Олена Зеленська обговорила з конгресменами США Джеймсом Варні Панеттом й Дональдом Норкоксом та конгресвумен Селесте Мелой проєкти з відновлення ментального здоров’я.

Про це перша леді повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

За її словами, військові, ветерани, внутрішньо переміщені особи, мами та діти, старші люди і люди з інвалідністю – усі вони в першочерговому фокусі Всеукраїнської програми ментального здоров’я, бо найбільш вразливі перед жахами війни, яку розв’язала Росія.

“Навіть якщо саме цієї миті не відчувають травм гостро, можуть відчути згодом, отже, допомогу ментальному здоров’ю треба надавати на випередження”, - зауважила Зеленська.

У Данії, Австралії, Великій Британії для цього діють спеціальні програми. Зокрема, у Британії застосовують підходи раннього втручання за принципом “світлофора”. Адже за вчасного виявлення труднощів багато проблем ментального здоров’я можна розв’язати навіть без залучення психологів, психіатрів і психотерапевтів. Наприклад, дітям і підліткам створюють максимальні умови для комфортного обговорення того, що їх бентежить.

“Жодна система ментального здоров’я у ХХІ столітті не стикалася з такими масовими й страшними викликами, як українська. Тож готового рішення для нас просто немає.Тому українські фахівці поєднують найкращий досвід інших країн”, - зазначила перша леді.

За цей час спеціалісти вже побували з навчальними візитами в США, Бельгії, Польщі, Австралії, Великій Британії, Данії. Також у планах відвідати Канаду.

За словами Зеленської з кожного візиту виростають проєкти. Опанування методу “рівний – рівному” запозичили у США, з побудовою мережі координації познайомилися у Бельгії, впровадження методик нейро- та біофідбеку побачили у Австралії та Канаді, з трансформацією вищої медичної освіти ознайомилися у Британії, створення центрів для дітей і підлітків побачили у Данії.

“Завжди дякую США за підтримку оборони України, але не менш цінне для нас партнерство у відновленні наших людей, зокрема їхнього психоемоційного стану. Тож сподіваюся використати для Всеукраїнської програми ментального здоров’я також найкращий досвід США. Дбаючи про стійкість кожної людини, підсилюємо стійкість усієї країни”, - наголосила дружина Президента України.

Читайте також: Зеленський поговорив із конгресменами США про припинення будь-яких спроб Росії подовжити війну

Як повідомляв Укрінформ, перша леді заявила, що систему підтримки ментального здоров’я треба адаптувати до потреб військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-