Рада розгляне законопроєкт про заборону УПЦ МП наступного тижня - депутатка

Рада розгляне законопроєкт про заборону УПЦ МП наступного тижня - депутатка

Укрінформ
Верховна Рада наступного тижня першим питанням розгляне доопрацьований законопроєкт щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з Російської Федерацією.

Про це повідомила заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

«Верховна Рада розгляне законопроєкт 8371 наступного тижня першим питанням порядку денного! Сьогодні ж Комітет гуманітарної та інформаційної політики одноголосно фінально схвалив правки до законопроєкту 8371 і рекомендував парламенту прийняти в другому читанні і в цілому», - написала Кравчук.

Вона поінформувала про ключові зміни у доопрацьованому документі.

Зокрема, затверджено нову назву проєкту закону - «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій». Раніше документ називався «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій».

Також змінено терміни набрання чинності певними нормами. Зокрема, передбачається, що закон вступить в силу через 30 днів після опублікування, а пункт, який дає можливість Кабінету Міністрів готувати відповідну нормативну базу на виконання закону, - наступного дня після опублікування.

Читайте також: Це як про заборону рабства: Епіфаній прокоментував законопроєкт щодо УПЦ МП

Натомість пункт, який дозволить звертатись у суд щодо припинення діяльності релігійної організації, в якої є звʼязок з РПЦ та країною-агресором, набере чинності через 9 місяців після опублікування.

За словами депутатки, також внесено редакційні зміни з точки зору відповідності документу усім кодексам України та адміністративному праву.

Ще одна важлива правка стосується релігійних організацій, які не мають звʼязків з Росією та РПЦ. «Уточнили щодо пільгового користування державним і комунальним майном в релігійних цілях - безоплатна оренда релігійними організаціями приміщень для проведення служб, обрядів та інших заходів. Але додали запобіжник, щоб не було зловживань, - таке користування тільки в порядку, затвердженому КМУ», - підкреслила вона.

Кравчук наголосила, що в основі проєкту закону залишилась ідея, що держава не забороняє релігійні організації, адже в Україні є свобода віросповідання.

«Але важливе "але" - жодних звʼязків з країною агресором та РПЦ. Комітет продемонстрував конструктив і єдність в цьому питанні. І так само розраховуємо на наступному тижні на конструктив і єдиність для забезпечення духовної незалежності України. Це буде історичний момент наступного тижня», - заявила вона.

Читайте також: Об'єднання ПЦУ і УПЦ МП: Епіфаній закликав Онуфрія до діалогу без попередніх умов

Як повідомляв Укрінформ, уряд у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо заборони в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року ухвалила в першому читанні цей законопроєкт.

23 липня народні депутати заблокували трибуну Верховної Ради через відмову розглядати законопроєкт про заборону УПЦ (МП), тим самим зірвавши пленарне засідання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-