Україна у казахстанських ЗМІ висвітлюється через призму російських інтересів - експерт

Україна у казахстанських ЗМІ висвітлюється через призму російських інтересів - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Україна присутня в медіапросторі Казахстану, але авдиторія часто отримує викривлену картину під дією російської пропаганди і формує упереджену думку.

Про це заявив директор Центру політичних досліджень Школи політики та права Алматинського університету менеджменту Даніал Саарі під час круглого столу на тему: "Центральна Азія: медіаландшафт і російські впливи", що відбувся в Укрінформі.

«Україна дійсно присутня в казахстанському медіапросторі, однак її образ часто викривлений під впливом російської пропаганди. Це особливо помітно при висвітленні ситуації на Донбасі, анексії Криму, де російський погляд домінує в інформаційному полі. Російські ЗМІ, такі як Russia Today, Sputnik, активно просувають свою інтерпретацію цих подій, презентуючи так, як це відповідає інтересам Росії», - зазначив Саарі.

Саарі наголосив, що як наслідок казахстанська авдиторія часто отримує викривлену картину подій в Україні. Наприклад, російські ЗМІ представляють війну на сході країни як громадянську, а анексію Криму - відновленням історичної справедливості і «поверненням Криму додому».

«Таким чином українська тема в казахстанських ЗМІ висвітлюється через призму російських інтересів, що призводить до викривлення фактів і формування упереджених думок», – констатував дослідник.

Водночас він звернув увагу, що в Казахстані поступово зростає інтерес до альтернативних джерел інформації, розвиваються незалежні ЗМІ, збільшується охоплення соцмереж, де казахстанцям пропонують різні точки зору на події в Україні.

Читайте також: Казахстан не збирається дотримуватися всіх санкцій проти Росії

Саарі закликав незалежні ЗМІ протидіяти пропаганді, а Україні - бути більш присутньою в медіапросторі й вдаватися до культурної дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, дослідження Фонду Громадської дипломатії показало, що ключовими інструментами російської пропаганди у Центральній Азії є використання телеканалів, поширення спеціальних неологізмів з метою підміни понять, економічний вплив через трудових мігрантів і російська мова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-