Понад 70% українців із початку війни долучалися до волонтерської допомоги

Понад 70% українців із початку війни долучалися до волонтерської допомоги

Опитування
Укрінформ
Більшість українців (71%) з початку повномасштабного вторгнення Росії долучалася до волонтерської допомоги армії, тимчасово переміщеним особам або людям, які постраждали від війни.

Про це повідомив на пресконференції «День Незалежності України: цінність держави, згуртованість та волонтерство під час війни» в Укрінформі науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань, презентуючи спільне опитування Фонду та Центру Разумкова.

Так, за його словами, 34% допомагали фінансово, 15% - надавали посильну фізичну допомогу і ще 22% допомагали і фізично, і грошима. Лише 17% людей не допомагали і не планують цього робити.

У регіональному розподілі на Заході помітно вищий відсоток, ніж в середньому по країні, тих, хто долучався до допомоги суто фізичною працею (25%), тоді як найбільша частка тих, хто допомагав фінансово, була серед жителів Півдня (40%) і Центру (36%).

Опитування засвідчило, що більшість тих, хто після повномасштабного вторгнення надавав саме фінансову допомогу армії, тимчасово переміщеним особам і людям, постраждалим від війни, продовжують жертвувати кошти і далі.

Водночас обсяг пожертв має тенденцію до зниження. Трохи менш як половина (47%) тих, хто робить пожертви з 2022 року, роблять це у тих самих обсягах, що й рік тому, тоді як для 34% респондентів обсяги їхніх донатів стали меншими. При цьому 9% із тих, хто надавав фінансову допомогу після вторгнення, наразі жертвують більше, ніж рік тому. Лише 7% тих, хто раніше робив пожертви, перестали це робити протягом останнього року.

За словами Гараня, найпоширенішою причиною зменшення обсягів пожертв більшість респондентів називають зниження рівня їхніх доходів і заощаджень - це 61% серед тих, хто раніше долучався до фінансової допомоги армії, тимчасово переміщеним особам і людям, постраждалим від війни, але останнім часом робив менше пожертв, аніж рік тому.

Другою за поширеністю причиною (для 35%) стали корупційні скандали в органах влади, які знизили мотивацію респондентів жертвувати власні кошти, доки бюджетні кошти витрачаються неефективно. Для кожного четвертого (26%) з тих, хто став жертвувати менше, причиною були оприлюднені історії про шахрайство під виглядом збору коштів.·

Читайте також: Безпека та відбудова: мешканці деокупованих територій розповіли про найбільші потреби

Загальнонаціональне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року.

Опитування методом очної форми проводилося на територіях, які контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитані 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищила 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибору можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-