Росія прагне створити достатній рівень загрози в Україні, аби «відлякати» інвестиції - експерт

Росія прагне створити достатній рівень загрози в Україні, аби «відлякати» інвестиції - експерт

Укрінформ
У питанні майбутнього розвитку України ключовим є рівень фізичної безпеки, від якого залежить кількість інвестицій.

На цьому наголосив старший аналітик БФ «Повернись живим» Микола Бєлєсков під час публічної дискусії на тему: «Між війною та миром: майбутнє незалежної України в умовах невизначеності», що відбулася в Укрінформі.

«Безпека - це ключове питання, тому що від рівня фізичної безпеки буде залежати, скільки сюди прийде інвестицій. Це розуміють всі, включно з РФ, яка намагатиметься усіма можливостями створювати достатній рівень загроз для того, щоб відлякувати з України технології, капітали, людей, тримати нас у «сірій зоні», фактично у стагнації», - сказав він.

Бєлєсков уточнив, що Росія дотримується позиції, яка зводиться до того, що «Україна має стати повністю беззахисною, з обмеженими мілітарними спроможностями, поза НАТО».

Футуролог, голова Ради коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України Андрій Длігач наголосив, що майбутнє, на відміну від продовженого теперішнього, має на меті змінити усталені практики, зокрема соціальні. Спікер підкреслив, що майбутнє моделюється й управлінськими діями.

«За нашими свіжими дослідженнями, 91% молодих людей хоче виїхати з України. 84% із тих, хто перебуває за кордоном, не збирається повертатися. Ключова причина, чому люди не хочуть повертатися чи прагнуть виїхати - відсутність віри у майбутнє. Ані візії, яка декларувалася на рівні держави, ані нашої суспільної домовленості на поточний момент немає», - поінформував він.

Читайте також: Потрібно на $12-15 мільярдів більше - Мінфін про зовнішнє фінансування на 2025 рік

Зі свого боку, доктор філософських наук, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Вахтанґ Кебуладзе наголосив, що для аналізу сценаріїв майбутнього необхідно чітко визначити «де ми - з погляду на внутрішню і на глобальну ситуації». Водночас, на його думку, треба чесно казати про наявні в суспільстві негаразди.

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на наукового директора Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексія Гараня, абсолютна більшість українців (88%) пишаються своїм громадянством. Вже третій рік поспіль гордість за своє громадянство перебуває на майже однаково високому рівні (2022 р. – 90,5%, 2023 р. – 88,5%, 2024 р. – 88%), що є найвищими показниками за роки соціологічного моніторингу.

Фото Кирила Чуботіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-