У Литві відкрили виставку «Бахмут - обличчя геноциду 1942/2022»

У Литві відкрили виставку «Бахмут - обличчя геноциду 1942/2022»

Фото
Укрінформ
У Литві в музеї IX форту Каунаса відкрилася виставка «Бахмут - обличчя геноциду 1942/2022», організована Національним історико-меморіальним заповідником «Бабин Яр».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Як зауважили у міністерстві, це перша виставка, яку НІМЗ «Бабин Яр» представляє в Європейському Союзі за сприяння МКІП.

Під час відкриття виставки в.о.міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у форматі відеозвернення подякував литовцям за постійну підтримку України та співпрацю.

«Сьогодні експозицію “Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022” приймає музей, який зберігає пам’ять про масові вбивства євреїв нацистами у часи Другої світової війни у Каунасі. І ми згадуємо із сумом кожного, хто загинув під час Голокосту», - зазначив Карандєєв.

За його словами, «експозиція, яку представляє НІМЗ “Бабин Яр” - не тільки про наш спільний біль, якому понад 80 років. Вона про страшне сьогодення Донеччини і всієї України. Людожерська ідеологія породжує страхіття війни. Але ми будемо боротися, переможемо і покараємо всіх, хто брав участь у злочинах проти мирного населення».

Виставка розповідає про маловідомі події Голокосту 1942 року в Бахмуті, під час яких загинули понад 3000 людей, здебільшого євреїв, та нещодавнє знищення Бахмута російськими військами.

За словами очільниці НІМЗ «Бабин Яр» Рози Тапанової, Каунас зі своїм багатим культурним спадком та історією є ідеальною платформою для залучення різної авдиторії та сприяння ширшій дискусії з важливих питань.

«Для нас важливо показати світу паралелі між військовими злочинами Росії в Україні сьогодні та геноцидом, вчиненим нацистами під час Другої світової війни», - наголосила вона.

Як зауважив директор музею IX форту Каунаса Маріус Печюліс, виставка цікава та унікальна тим, що її творці намагаються поєднати болючий досвід минулого з травматичною реальністю сьогодення.

Читайте також: У Києві відкрилася виставка «Війна: зворотна перспектива»

«Ніхто інший не може передати це краще і правдивіше, ніж українці, які щодня стикаються з жорстокою війною. Ця виставка буквально просякнута відчуттям зв’язку між минулим і сьогоденням», - зазначив Печюліс.

На виставці представлені документи та фотографії із фондів Бахмутського краєзнавчого музею, які надають докладну хронологію історичних подій і дозволяють оцінити масштаби нацистських злочинів 1942 року.

Також можна ознайомитися з унікальними архівними матеріалами, спогадами очевидців і документами, які стали важливими доказами на Нюрнберзькому процесі, і які, із початком сучасного геноциду, вдалося зберегти.

Читайте також: У Львові презентували зварні сталеві скульптури, присвячені бригаді «Азов»

Окрім того, виставка приділяє велику увагу художнім інсталяціям, які розширюють сприйняття та передають емоційний вплив цих історичних подій.

Як поінформували в МКІП, виставка триватиме до 29 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2023 року до річниці початку битви за Бахмут у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відкрилася виставка «Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022».

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-