Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 32

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 32

Укрінформ
Як залишатися на зв'язку під час відключень електрики. Що думають українці про майбутнє - читайте в опитуванні.

У випуску:

  • Як залишатися на зв'язку під час відключень електрики
  • В Україні стартував відбір фахівців із супроводу ветеранів - як подати заявку
  • За пів року на “Єдину ветеранську лінію” надійшло понад 126 тисяч дзвінків
  • Українські вчителі розпочали тестування застосунку “Мрія”
  • Державний грант можна отримати вже у 166 університетах
  • Абсолютна більшість громадян хочуть будувати своє майбутнє в Україні
  • Понад 70% українців із початку війни долучалися до волонтерської допомоги
  • Канада виділяє понад $7 мільйонів на реінтеграцію українських дітей після повернення з-за кордону
  • Три регіони України отримають €20 мільйонів на підтримку переселенців та відновлення економіки 
  • Нацбанк встановив ліміт на перекази «з карти на карту» - скільки можна за місяць
  • В Україні з’являться електронні ветпаспорти - що треба знати власникам домашніх тварин

ЯК ЗАЛИШАТИСЯ НА ЗВ’ЯЗКУ ПІД ЧАС ВІДКЛЮЧЕНЬ

Один із кроків – завантажити мапу «пунктів незламності» в застосунку «Дія». Завдяки цьому вийде завжди знаходити найближчі місця, де можна зарядити телефон, підключитися до інтернету або зателефонувати рідним. Мапа доступна на головному екрані застосунку. Також можна під'єднатися до інтернет-провайдерів, що використовують технологію xPON. Це дозволить мати інтернет до 72 години під час блекаутів. Перевірити, чи пропонує той чи інший провайдер відповідну послугу, можна на інтерактивній мапі від Мінцифри та ЛУН. За наявності xPON необхідно буде придбати повербанк та підключити його до роутера й абонентського термінала ONU.

Третій варіант – скористатися національним роумінгом. Для цього необхідно спочатку вимкнути автовибір мережі. Інструкція для Android: налаштування – мобільна мережа (чи підключення) – оператор. Для iOS: параметри – стільникові дані – вибір мережі. Далі необхідно знайти та вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи LIFECELL. Якщо підключитися не вдалося, слід спробувати ще раз або вибрати іншу мережу. Завершальний крок – перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS.

ВЕТЕРАНСЬКА ПОЛІТИКА

В Україні стартував відбір фахівців із супроводу демобілізованих осіб і ветеранів війни. Протягом двох тижнів буде набрано кількість заявок, після чого проведено навчання на базі Центрів ветеранського розвитку, які відкриваються у вищих навчальних закладах, і вже у середині вересня фахівці роз'їдуться по своїх громадах, де зустрічатимуть військових і допомагатимуть членам родин загиблих захисників України за принципом рівний-рівному, повідомив очільник Міністерства у справах ветеранів Олександр Порхун. “Ми готові до кінця року влаштувати понад 3000 осіб”, – сказав він. Як подати заяву на відбір фахівців із супроводу демобілізованих осіб та ветеранів війни – дивіться тут.

За пів року на "Єдину ветеранську лінію" надійшло понад 126 тисяч дзвінків, із яких опрацьовано лише 13 тисяч. Дев’ять операторів, які зараз працюють, не справляються з тими обсягами дзвінків, що надходять. Тому міністерство працює над збільшенням кількості операторів, сказав в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун, зазначивши, що операторами мають бути ветерани та ветеранки, члени родин загиблих захисників і захисниць України для їх працевлаштування, а також для надання консультацій за принципом рівний-рівному. Водночас необхідно створювати ветеранські хаби як точку входу в громадах, де ветерани зможуть отримати всі послуги, які гарантує держава. Порхун наголосив, що формування ветеранської політики не може бути без створення інфраструктури ветеранської політики.

ОСВІТА

Стартував другий етап підготовки до запуску освітньої “Мрії”. Понад 2 тисячі вчителів проходять тренінги, щоб розпочати навчальний рік із новим застосунком та сайтом “Мрії”. Разом із тренерами відібрані шкільні команди тестують функціонал застосунку. Фінальний етап – тестування “Мрії” під час навчального року в реальних умовах – розпочнеться з 2 вересня в 40 пілотних школах у 6 регіонах та Києві – Міністерство цифрової трансформації.

Уже 166 закладів вищої освіти підтвердили участь у пілотному проєкті державних грантів. Цього року вступники, які обирають контрактну форму навчання, можуть отримати фінансову підтримку від держави. “Якщо не знайшли свій університет у переліку, стежте за офіційним сайтом Вступ–2024. Кількість ЗВО щодня оновлюється та збільшується”, – наголосили в МОН. Детальніше про особливості отримання державних грантів – за посиланням.

ОПИТУВАННЯ

Абсолютна більшість респондентів хочуть будувати своє майбутнє життя в Україні (86%), основна частка серед них демонструє однозначну налаштованість залишатися в Україні (59%), повідомив науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань. Водночас на традиційне запитання про референдум щодо проголошення державної незалежності України, якби він відбувався сьогодні, абсолютна більшість українців (85%) відповіла, що підтримала б незалежність. Натомість позитивних оцінок напрямку, в якому загалом розвиваються події в Україні, за останній рік поменшало: наразі 40% українців вважають, що події розвиваються у правильному напрямі (було 49% у 2023 р.), тоді як 37% вважають цей напрям неправильним. Серед почуттів, які респонденти відчувають стосовно майбутнього України, однозначно превалює надія (61%), за нею йдуть тривога (40%) та оптимізм (33,5%). Загальнонаціональне опитування проведено Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років.

Більшість українців (71%) з початку повномасштабного вторгнення Росії долучалася до волонтерської допомоги армії, тимчасово переміщеним особам або людям, які постраждали від війни, повідомив науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань, презентуючи спільне опитування Фонду та Центру Разумкова. 

Так, 34% допомагали фінансово, 15% – надавали посильну фізичну допомогу, ще 22% –  допомагали і фізично, і грошима. Лише 17% людей не допомагали і не планують цього робити. Більшість тих, хто після повномасштабного вторгнення надавав саме фінансову допомогу, продовжують жертвувати кошти і далі. Водночас обсяг пожертв має тенденцію до зниження. Найпоширенішою причиною зменшення обсягів пожертв більшість респондентів називають зниження рівня їхніх доходів і заощаджень – це 61% серед тих, хто раніше долучався до фінансової допомоги армії, тимчасово переміщеним особам і людям, які постраждали від війни, але останнім часом робив менше пожертв, аніж рік тому. Друга причина (для 35%) – корупційні скандали в органах влади, які знизили мотивацію респондентів жертвувати власні кошти, доки бюджетні кошти витрачаються неефективно. Для кожного четвертого (26%) з тих, хто став жертвувати менше, причиною були оприлюднені історії про шахрайство під виглядом збору коштів.·Опитування методом очної форми проводилося на територіях, які контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

ПІДТРИМКА

Канада виділяє понад $7 млн на реінтеграцію українських дітей після повернення з-за кордону, оголосили в Міністерстві закордонних справ Канади. Протягом 5 років Канада надасть UNESCO 10 млн дол. на втілення проєктів, що сприятимуть реінтеграції дітей, які повертаються до України із сусідніх країн, у тому числі тих, яких незаконно вивезла Росія. Ці кошти також “підвищать якість сімейних форм опіки та послуг захисту вразливих дітей”.

За проєктом “Життєздатність+” внутрішньо переміщені особи, українці, які повернулися додому, та приймаючі громади трьох областей отримають підтримку на €20 млн. У межах проєкту планується надання грантів на перезапуск та підтримку бізнесу. Йдеться, зокрема, про 150 грантів до €7 тис. для мікропідприємств; 90 грантів до €20 тис. для малих підприємств і 45 грантів до €15 тис. для мікропідприємств на стартапи. Окрім того, чотири економічні кластери отримають гранти до €80 тис. для підвищення конкурентоспроможності своєї продукції, стимулювання експорту, сприяння економічному розвитку області. Проєкт також включає освітню підтримку для різних груп населення трьох регіонів. ВПО та українці, які повернулися додому, молодь, жінки й інші члени громад матимуть можливість підвищити свою кваліфікацію та покращити шанси на працевлаштування. Для цього 500 учасників отримають освітні ваучери вартістю до 1 000 євро кожен, які можна буде використати на професійні курси та програми підвищення кваліфікації. Низка заходів буде спрямована на відновлення та посилення соціальної стійкості громад Сумської, Чернігівської та Київської областей, зокрема, відбудову об’єктів економічної інфраструктури, створення мережі хабів та субхабів. Проєкт "Життєздатність+: Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та осіб, постраждалих від конфлікту" реалізується Міністерством економіки України та Міжнародною організацією з міграції за фінансування Німецького банку розвитку (KfW).

АНТИКРИЗОВІ РІШЕННЯ 

Національний банк України з 1 жовтня 2024 року тимчасово запроваджує ліміт у 150 тис. грн на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (P2P) задля боротьби зі злочинними переказами через картки підставних фізичних осіб. Рішення щодо обмеження переказів фізичних осіб з картки на картку є антикризовим та тимчасовим. Більшість громадян не відчує жодних змін, оскільки, за даними НБУ, 98% клієнтів щомісяця здійснюють перекази, які не перевищують зазначену суму. Доступною та без жодних лімітів залишається можливість здійснити переказ за реквізитами IBAN.

Розмір компенсації, яка виплачується роботодавцю за працевлаштування людини, що отримала статус ВПО після 24 лютого 2022 року, наразі становить 8 тис. грн. Щоб отримати компенсацію, роботодавець має укласти трудовий договір (зокрема за сумісництвом), гіг-контракт з внутрішньо переміщеною особою та подати заяву на отримання компенсації через портал "Дія" або в паперовій формі в центрі зайнятості разом з пакетом необхідних документів.

МАЛЕНЬКІ ДРУЗІ

Переселенцям дозволили брати в тимчасові поселення домашніх тварин. Для розміщення домашніх тварин у місцях тимчасового поселення разом із евакуйованими необхідно подати письмову заяву керівнику МТП з інформацією про улюбленця.

В Україні започатковано Проєкт із запровадження ідентифікації та реєстрації домашніх тварин.

Зазначається, що Проєкт є першою цифровою ініціативою держави у сфері ветеринарної медицини, і головною інновацією для власників у майбутньому стане поява електронних ветпаспортів у "Дії". Власники домашніх тварин зможуть зареєструвати в реєстрі свого улюбленця під час візиту до ветеринарного лікаря – таким чином буде сформовано електронний ветеринарний паспорт. У ньому зберігатиметься вся інформація про тварину включно з історією щеплень, тому в разі втрати паперового ветеринарного паспорта ці дані можна буде відновити з реєстру.

Вирішуватиметься також проблема відсутності верифікованої державної інфраструктури для пошуку загублених тварин і повернення їх додому. За даними зоозахисної ініціативи Save Pets of Ukraine, під час війни кількість безпритульних тварин в Україні зростає на 60% щороку, що створює величезне навантаження на притулки та волонтерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-