Серед українців за кордоном треба проводити не лише соцопитування, а й глибинні дослідження настроїв - експерт

Серед українців за кордоном треба проводити не лише соцопитування, а й глибинні дослідження настроїв - експерт

Укрінформ
Серед українських громадян за кордоном, окрім загальних соціологічних опитувань, потрібно проводити дослідження, спрямовані на встановлення їхніх глибинних настроїв, бо існують певні розриви між задекларованою позицією і реальними життєвими орієнтаціями.

Таку думку висловив політолог, доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна» Петро Олещук на пресконференції в Укрінформі на тему: «Повернення українців: як інтегрувати біженців та працювати з новою діаспорою».

Експерт зазначив, що, як свідчать соціологічні опитування, ключовими аспектами для виїзду та повернення українців є насамперед безпекові питання, економічні проблеми та соціальні чинники. Водночас, за його словами, уважне вивчення цих даних показує, що є певні моменти, які стосуються більш глибинних настроїв, які далеко не завжди прямо відображаються в опитуваннях.

"Зокрема, громадяни можуть казати, що вони мають намір повернутися до України і щиро цього бажають, але водночас є певні параметри, які показують, що вони стають дедалі менш залученими, наприклад, до українського суспільно-політичного життя. І це є певним індикатором того, що вони втрачають зв'язки з Україною, і певною тенденцією, яка може мати далекосяжні наслідки... Тому я думаю, що окрім загальних соціологічних опитувань, які виявляють певні настрої серед даної спільноти українських громадян, потрібно ще проводити дослідження, спрямовані на встановлення глибинних настроїв", - сказав Олещук.

Читайте також: Повернутися з європейських країн бажають 64% українців

Він додав, що існують відповідні методи, які дозволяють це робити, оскільки є певні розбіжності між тим, що той або інший індивід говорить, бо вважає, що так потрібно говорити, і його реальними життєвими орієнтаціями, настроями і планами.

"Це, як на мене, дуже перспективний і важливий напрямок для проведення досліджень", - зазначив політолог.

Як повідомлялося, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія анонсував створення нової інституції в уряді, яка має робочу назву Міністерство повернення українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-