Ляшко: В умовах війни потребують реабілітації майже 250 тисяч пацієнтів щороку

Ляшко: В умовах війни потребують реабілітації майже 250 тисяч пацієнтів щороку

Укрінформ
В Україні в умовах війни майже 250 тисяч пацієнтів щороку потребують реабілітації, і це стосується і цивільних, і військових.

Про це міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Допомогти людині усунути бар’єри для активного життя - мета флагманського проєкту МОЗ "Розвиток системи реабілітаційної допомоги" у межах Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні, яка реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської", - зазначив міністр.

За його словами, запит на реабілітацію очікувано зростає в умовах війни. Це стосується і цивільних, і військових. Ідеться про близько 250 тис. пацієнтів щороку.

Читайте також: Нова пошта відкрила повністю безбар’єрне відділення

Безоплатно отримати реабілітаційну допомогу в умовах стаціонару вже можна у 316 медичних закладах по всій Україні. За перші вісім місяців 2024 року держава оплатила медзакладам за це понад 1,9 млрд грн.

Амбулаторна реабілітація безоплатна для пацієнтів у 473 медзакладах.

Для наймолодших пацієнтів (до 3 років) продовжує діяти окремий пакет "Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя". Послуги надає 131 медзаклад.

"У 2024 році ми диференціювали оплату, яку отримують медзаклади від держави за надані послуги з реабілітації. Тепер сума напряму залежать від важкості травми й складає від 19 000 грн до 41 0000 грн за цикл", - зауважив Ляшко.

За основу моделі розвитку системи реабілітації Міністерство охорони здоров’я взяло ізраїльський досвід.

Як підкреслив міністр, він враховує як потреби цивільних, так і потреби військових, а отже, не втратить актуальність навіть після війни.

Читайте також: МВС через е-кабінет постраждалого щотижня отримує понад 300 запитів на реабілітацію військових

Також триває робота над розбудовою системи реабілітації на базі спроможної мережі медичних закладів. На базі прогресивних реабілітаційних відділень створюються центри досконалості, які функціонують як тренінгові хаби для інших реабілітаційних команд і активно впроваджують новітні практики, що відповідають міжнародним стандартам.

За даними міністра, зараз є сім таких центрів - у Києві, Івано-Франківську, Дніпрі, Ужгороді, Вінниці і Тернополі.

Ляшко повідомив, що цьогоріч МОЗ провело моніторингові візити до 22 медзакладів спроможної мережі, де вже працюють стаціонарні відділення реабілітації, щоб виявити потреби у покращення якості та доступності реабілітаційної допомоги. Зокрема йшлося і про дотримання рекомендацій щодо забезпечення безбар’єрності при наданні медичної допомоги.

На початку року міністерство затвердило Методичні рекомендації щодо запровадження принципів безбар’єрності під час надання медичних та реабілітаційних послуг в закладах охорони здоров’я.

"Це допоміжний інструмент, який дає лікарням розуміння того, як облаштувати безбар’єрні простори та зробити їх зручними для людей з порушенням мови, слуху, зору, руху, родин з дітьми, осіб похилого віку тощо", - наголосив Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, 2020 року Президент Володимир Зеленський підписав Указ "Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні", ухвалено Національну стратегію безбар'єрності, План заходів із подолання бар’єрів, з’явилася Рада безбар’єрності при Кабінеті міністрів.

На основі запропонованого дружиною Президента бачення безбар’єрного суспільства великі компанії-працедавці об’єднались у спільноту "Бізнес без бар’єрів", із громадськими організаціями було розроблено електронний "Довідник безбар’єрності" - перший посібник із коректного спілкування. Реалізовано також кілька інфраструктурних проєктів, щоб безбар’єрними ставали простори в громадах і культурних закладах.

Фото: Viktor Liashko / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-