У Запоріжжі судитимуть екскерівників колонії, які за припинення катувань засуджених вимагали кошти

У Запоріжжі судитимуть екскерівників колонії, які за припинення катувань засуджених вимагали кошти

Фото
Укрінформ
У Запорізькій області судитимуть колишніх керівника колонії і його першого заступника та сімох спільників, які катували засуджених і вимагали кошти від родичів за припинення знущань.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомив у Фейсбуці.

Керівнику і першому заступнику колонії інкримінують ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 127, ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній; катування ув’язнених виправної установи; вимагання).

П’ятьом особам – участь у злочинній організації, катування ув’язнених та вимагання (ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 127, ч. 4 ст. 189 КК України).

Двом особам – участь у злочинній організації та вимагання (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 189 КК України).

Слідство встановило, що колишні керівники колонії створили злочинну організацію. Упродовж 2016-2021 років з метою вимагання коштів вони систематично катували ув’язнених.

Читайте також: Керівнику російських катівень на Луганщині оголосили підозру в колабораціонізмі

За вказівкою керівників виконавці застосовували до засуджених різні методи катувань: замотували їх у мокрий матрац і доводили до стану удушення, затискаючи обличчя; били пластиковою або дерев’яною палицею по стопах, сідницях, відбивали фаланги пальців рук, били кулаком в область хребців шиї, від яких потерпілі на мить втрачали координацію або взагалі свідомість, викручували руки за спиною.

Ще одним видом катувань було занесення під нігті грибкових інфекцій забрудненою швейною голкою. Також вони практикували інше жорстоке поводження, зокрема зв’язували ув’язнених, тримаючи їх у знерухомленому стані тривалий час, заставляли довго стояти в одному положенні протягом 12 годин і більше.

При цьому вони вимагали від членів родин потерпілих кошти за уникнення таких катувань.

Читайте також: На Полтавщині оголосили підозру 15-річному фігуранту справи про знущання з малолітнього

Гроші, як правило, надходили на банківські картки родичів днювальних і старших днювальних. Вони потім їх знімали та готівкою передавали у посилках до колонії.

Відносно одного із підозрюваних здійснювалось спеціальне досудове розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, працівники ДБР скерували до суду обвинувальний акт щодо колишнього керівника навчального курсу Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, який майже два роки бив та принижував курсантів.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-