Зеленський закликав світ відповісти українським дітям: Коли закінчиться війна?

Зеленський закликав світ відповісти українським дітям: Коли закінчиться війна?

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив, що одним з найбільших злочинів агресивної війни Росії проти України є вкрадене в українських дітей дитинство.

Про це глава Української держави сказав під час виступу на Четвертому саміті леді та джентльменів, що відбувся сьогодні у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Те, що діти найбільш вразливі під час війни, це – не просто слова, це факт. Ніщо так не стискає серце, не звучить більш моторошно, аніж дитяче «мені страшно». Можна відбудувати зруйновані будинки, відновити економіку, спроможності інфраструктури, можна розмінувати території всіяні ворожими мінами. Все це можна зробити, але як повернути дитинство, яке вкрали? Чи існує механізм компенсації за те, що у дітей забрали спокій, забрали безпеку?» – зазначив Зеленський.

Джерело: ОП

Президент нагадав, що діти страждають від війни, а молоді люди йдуть до війська через те, що зло жорстко і одразу не поставили на місце.

Читайте також: Зеленський: Якщо знімуть обмеження на зброю, до якої немає ракет, це не буде зняттям обмежень

«Саме так буває, коли світ роками думає про «червоні лінії», шукає дипломатичні шляхи до того, хто роками абсолютно недипломатично вбиває, спалює, ґвалтує. Роками вчиняє анексії, розв’язує війни і веде їх стільки, скільки потрібно йому. І буде робити це надалі, допоки світ довкола спить, допоки хтось у світі робить вигляд, що йому не байдуже, але тільки робить вигляд», – підкреслив Зеленський.

Він нагадав, що нещодавно був День знань, але через війну українським дітям доводиться отримувати зовсім інші, не академічні знання.

«Війна принесла нашій країні і нашим дітям абсолютно інші знання. Знання, які не має отримувати жодна дитина на планеті. Іти на перший урок під звуки сирен, вчити не лише мову, історію або математику, а короткі маршрути до бомбосховищ, адаптуватись до навчання онлайн, адаптуватись до навчання в іншій країні, іншою мовою», – перелічив глава держави.

Він додав, що народжені після 24 лютого 2022 року діти вже навчилися ходити і говорити.

«І війна, на жаль, навчила їх різним словам: тривога, атака, ракети, обстріли, удари, небезпека. Це – не дитячі випробування. Тому сьогодні наші діти ставлять абсолютно недитячі, дорослі запитання: «Що знову летить?», «Коли вже можна піднятися на вулицю?», «То був приліт чи наше ППО?», «Коли тато повернеться?», «Чому Бог не покарає і не забере цього Путіна?» і найважливіше питання – «Коли закінчиться ця війна?» Це питання від кожної дитини в Україні», – сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський назвав деструктивним китайсько-бразильський «мирний план»

Він переконаний, що відповідь на це запитання має давати увесь світ.

«Це питання потребує чесних відповідей, потребує того, аби всі були чесними, передусім самі з собою. Бо дуже легко засуджувати російську ракету, бо це є факт. Вона летить у нашу школу. Але не так легко визнати, що у цій ракеті можуть бути деталі з Америки, з Європи, з Азії, з будь-якої частини світу. Ви знаєте, є такий вислів, диявол криється у деталях. Цей приклад про ракету, на жаль, доводить це в усіх сенсах цього слова», – зауважив Президент.

Він наголосив, що Україна точно прагне завершити війні і пропонує своє рішення світу.

«Наша Формула миру, План нашої перемоги, Саміт миру, там є всі справедливі відповіді для справедливого закінчення війни. Так має статися: той, хто посягнув, передусім, на безпеку наших дітей, відповість за скоєне, а повторення таких злочинів в майбутньому стане неможливим», - переконаний Зеленський.

Як повідомлялося, основною темою Четвертого саміту перших леді та джентльменів, що відбувся сьогодні у Києві, стала безпека дітей.

Центральним був вимір «Безпека дитинства під час війни». Також обговорювалася безпека дітей у родині, школі, кіберпросторі.

Саміт перших леді та джентельменів – щорічна міжнародна подія, яку ініціювала Олена Зеленська у 2021 році. Це глобальна платформа, що об'єднала перших леді та джентельменів для подолання викликів світового масштабу.

Читайте також: На Саміті леді та джентльменів ухвалили декларацію щодо захисту прав дітей

Під час першого Саміту започаткували платформу для розв'язання гуманітарних проблем. Другий захід дав змогу зібрати понад 6 млн доларів на 92 машини швидкої допомоги. На полях третього саміту, який відбувся торік, заснували медичне партнерство. Тоді українські та іноземні клініки уклали 25 меморандумів про медичну співпрацю, зараз їх уже 44.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-