Справи Майдану: за злочини судитимуть екскерівників СБУ та 21 посадовця ФСБ

Справи Майдану: за злочини судитимуть екскерівників СБУ та 21 посадовця ФСБ

Укрінформ
Екскерівників Служби безпеки України та 21 високопосадовця ФСБ Росії судитимуть за злочини, скоєні під час Революції Гідності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора України.

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишніх голови СБУ, його першого заступника і начальника Департаменту захисту національної державності, а також директора і 20 співробітників російської ФСБ за проведення підривної діяльності проти України, вчинення дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні, незаконного перешкоджання акціям протесту у 2013-2014 роках.

Серед обвинувачених генерал армії – колишній керівник служби безпеки президента РФ, заступник головнокомандувача Внутрішніх військ і ще п’ятеро генералів, які займали керівні посади в російських спецслужбах.

Слідство встановило, що у грудні 2013 року, на виконання спільного рішення колишніх керівників СБУ та ФСБ, 20 співробітників російської спецслужби приїхали в Україну.

Їх розмістили в будівлях СБУ та, за підтримки колишніх очільника відомства, його заступника та керівника департаменту, організовували створення відеозаписів провокативного характеру.

Вони створили Ютуб-канал, через який поширили в інтернеті й медіа понад 250 відеозаписів з метою дискредитації суспільно-політичних подій в Україні та приниження українців як нації загалом.

У ході розслідування у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, встановлений безпосередній вплив російської ФСБ на колишнє керівництво української спецслужби з метою проведення спільної підривної діяльності проти України та розпалювання національної ворожнечі і ненависті.

Колишніх голову та начальника департаменту СБУ також судитимуть за колабораційну діяльність – добровільне зайняття у 2022 році посад в незаконно утворених на тимчасово захоплених територіях України «органах безпеки» РФ.

Оскільки обвинувачені переховуються від правоохоронних органів і перебувають у міжнародному розшуку, щодо них проведене спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Державного бюро розслідувань.

Читайте також: ДБР направило до суду обвинувальні акти стосовно вісьмох колишніх посадовців-зрадників

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2023 року працівники ДБР повідомили про підозру в пособництві у вчиненні державної зради керівникам СБУ часів президентства Віктора Януковича і 20 співробітникам Федеральної служби безпеки РФ під час подій Революції Гідності.

У травні 2024 року екскерівникам СБУ та понад 20 високопосадовцям ФСБ РФ повідомили про підозру у підривній діяльності проти України.

В інтерв’ю Укрінформу прокурор у справах Майдану Денис Іванов заявив, що, за даними слідства, Янукович дав вказівку тодішньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку на застосування вогнепальної зброї проти учасників Майдану близько 7 ранку 20 лютого 2014 року, перебуваючи у резиденції “Межигір’я”.

Під час апогею розстрілів 20 лютого 2014 року Янукович спілкувався з очільником Кремля Володимиром Путіним вісім разів. Тоді ж Захарченко розмовляв з міністром внутрішніх справ РФ Володимиром Колокольцевим шість разів.

4 жовтня 2023 року ДБР розслідувань завершило слідство у справі Януковича за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направили до суду. Окрім Януковича, у вчиненні злочинів проти майданівців обвинувачуються колишній очільник МВС Захарченко, ексголова СБУ Олександр Якименко, ексміністр оборони Павло Лебедєв та інші силовики.

За словами прокурора у справах Майдану Дениса Іванова, слідство вважає, що усі події 18-20 лютого 2014 року відбувалися за відома Януковича, а керівники правоохоронних органів діяли за його згодою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-