Нацполіція має доступ майже до 60 тисяч камер відеоспостереження

Нацполіція має доступ майже до 60 тисяч камер відеоспостереження

Ексклюзив
Укрінформ
На сьогодні Нацполіція має доступ до майже 60 тисяч камер відеоспостереження, які розміщені на території України, а Міністерство внутрішніх справ щоденно проводить перевірку працівників, які мають доступ до системи відеомоніторингу.

Про це у інтерв’ю Укрінформу заявив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко.

«Ми зараз можемо говорити лише про ті системи, які працюють у Нацполіції або у МВС. Перевірку проводять щоденно, і вона є вибірковою. Один раз на місяць є відповідні огляди, інформацію щодо яких надають керівництву регіональних підрозділів та особовому складу – з приводу незаконного використання або використання не за незалежністю тієї чи іншої інформації з систем відеоспостереження», - зазначив Тимченко.

За його словами, усі співробітники, які отримують доступ до такої інформації, підписують зобов’язання про нерозголошення і є відповідальними за можливе поширення цієї інформації не для службової мети.

«Співробітник зі свого автоматизованого робочого місця, яке дає змогу зайти і перевірити, наприклад, будь-який автомобіль, залишає свій «слід». І ми завжди маємо можливість подивитися, хто саме і з яких причин переглядав рух того чи іншого транспортного засобу або тієї чи іншої особи», - пояснив він.

Заступник міністра нагадав, що станом на сьогодні Нацполіція має доступ до майже 60 тисяч камер відеоспостереження, які розміщені на території України.

«Усі ці камери розподілені у різних структурах і об’єднані у різні системи регіонального і місцевого рівнів. На найвищому рівні камери об’єднані інтеграційною платформою Національної поліції. У МВС планують об’єднати усі наявні рівні в один, який буде розміщений у міністерстві. До вказаної, верхньорівневої, платформи зможуть бути підʼєднані решта вже розгорнутих систем, що працюють тепер на території України», - поінформував Тимченко.

Читайте також: МВС не використовуватиме програмне забезпечення із Росії під час розбудови системи відеомоніторингу

За його даними, цих системах, що належать субʼєктам різних форм власності, наразі є понад 600.

Коментуючи побоювання експертів щодо того, що будь-яка надмірна концентрація інформації з відеокамер є загрозою, він пояснив, що МВС, як і фахівці з інформаційної безпеки, дотримується думки, що (у цьому питанні — ред.) має бути єдиний адміністратор.

«Тоді й адмініструвати легше, і легше визначити відповідального та впроваджувати єдині стандарти з інформаційної безпеки. Якщо стандартів немає, і якщо відповідальність розпорошена серед 600 адміністраторів наявних систем, то, звичайно, тоді вразливостей набагато більше. Тому законопроєктом про єдину систему відеомоніторингу і передбачено впровадження єдиної системи, яка має бути об’єднана у Міністерстві внутрішніх справ», - заявив заступник міністра.

За його словами, МВС буде визначати права адміністраторів, терміни зберігання інформації, обсяги інформації, а також обов’язкове логування всіх доступів.

Як повідомлялося, Тимченко заявив, що заходи державного контролю за станом захисту інформації в системах відеомоніторингу здійснюватимуться Держспецзв’язку та Служба безпеки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-