Україна вшановує пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру

Україна вшановує пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру

Укрінформ
У неділю, 29 вересня, в Україні вшановують пам’ять жертв трагедії у Бабиному Яру – це один із найжахливіших символів Голокосту.

У 1941 році упродовж двох днів, 29-30 вересня, в окупованому нацистами Києві був проведений перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення, передає Укрінформ.

Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тис. чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні було вбито майже 34 тис. людей, а 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли ще близько 17 тис. осіб.

Місцем масових розстрілів було обрано Бабин Яр – балку на північному заході Києва завдовжки два з половиною кілометри, глибина якої місцями сягала 50 метрів. Наприкінці вулиці влаштували ворота, за які людей пропускали групами по 30-40 осіб. Попередньо їх примушували роздягатися, відбирали особисті речі, потім поліцаї гнали жертв до проходів у насипах на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники. Після того, як рів заповнювався двома-трьома шарами тіл розстріляних, зверху їх присипали землею.

Читайте також: Україна шанує рятівників від Голокосту

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, вбито 100-150 тис. людей – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими».

Сьогодні у Києві відбудуться пам’ятні заходи, приурочені до 83-х роковин від початку трагічних подій у Бабиному Яру.

***

Президент Володимир Зеленський вважає трагедія Бабиного Яру страшним символом того, що найжахливіші злочини відбуваються, коли світ обирає не помічати, мовчати, бути байдужим та недостатньо рішучим, аби дати злу гідну відсіч.

«29-30 вересня 1941 року, всього лише за два дні в Києві нацисти розстріляли понад 30 тисяч євреїв. «Дорогою смерті» вони гнали до яру мешканців міста цілими сім'ями – чоловіків, дітей, жінок, вагітних. Масштаби цього зла важко осягнути й досі», - зазначив Зеленський.

За його словами, загалом за час нацистської окупації близько 100 тисяч людей були вбиті у Бабиному Яру. Була знищена фактично вся єврейська спільнота Києва й навіть ті, хто намагався їх врятувати. Жертвами стали і представники інших національностей.

«Бабин Яр – страшний символ того, що найжахливіші злочини відбуваються тоді, коли світ обирає не помічати, мовчати, бути байдужим, бути недостатньо рішучим, аби дати злу гідну відсіч», - наголосив Президент.

Він підкреслив, що «коли очі світу заплющені, людяність програє».

«Бабин Яр – наочний доказ звірства, на яке спроможні режими на чолі з вождями, що тримаються на залякуванні та насильстві. У будь-які часи вони нічим не відрізняються. Але має відрізнятися реакція світу», - переконаний Зеленський.

Глава Української держави додав, що «це те, чого світ повинен був навчитись».

«Треба стояти на сторожі людяності, життя і справедливості. Треба захищатись від зла. Вічна пам'ять усім жертвам нацистів! Вічний осуд кожному, хто винен у вбивствах у Бабиному Яру!» - наголосив Зеленський.

***

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав трагедію Бабиного Яру однією з найстрашніших в історії людства.

«Здавалося, таким жахливим злочинам уже не місце в сучасності. Розстріли безневинних людей, масові поховання, ув’язнення й катування. Світ повинен не допустити подібного. Для цього злочинці мають понести справедливе й публічне покарання на міжнародному трибуналі. У пам’ять про всіх жертв трагедії Бабиного Яру. У пам’ять про всіх невинно убієнних», - підкреслив Шмигаль.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-