В Україну надійшли €10 мільйонів пільгового фінансування від Банку розвитку Ради Європи

В Україну надійшли €10 мільйонів пільгового фінансування від Банку розвитку Ради Європи

Укрінформ
До бюджету України направлено 10 млн євро у рамках реалізації спільної угоди між Міністерством охорони здоровʼя та Банком розвитку Ради Європи.

Це перший транш, який надійшов у рамках реалізації спільного проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine) між МОЗ, Світовим банком та Банком розвитку Ради Європи, повідомляє Укрінформ з посиланням на міністерство.

«Шкода та збитки, завдані росією українській медичній інфраструктурі — колосальні та наразі вже складають щонайменше сім мільярдів доларів США. Тому для нас дуже важлива підтримка міжнародних партнерів, зокрема Банку розвитку Ради Європи. Нині до бюджету надійшов перший транш пільгового фінансування у розмірі 10 млн євро. Кошти будуть направлені на покращення доступності та якості медичної допомоги», - сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Як уточнили в МОЗ, кошти спрямують на відшкодування видатків та оплату наданих медпослуг за Програмою медичних гарантій. Йдеться про реабілітацію, послуги з психологічної підтримки та інші нагальні потреби у сфері охорони здоров’я.

Зазначається, що мета проєкту HEAL Ukraine — відновлення та покращення доступу до основних медпослуг, задоволення нових й невідкладних потреб у сфері охорони здоров’я, модернізація медичної системи тощо.

У міністерстві уточнили, що для оцінки ефективності реалізації проєкту визначено п’ять показників результативності (Performance Based Conditions або PBC), які дають оцінку плануванню, організації та управлінню ресурсами для успішного досягнення цілей.

Після моніторингу Світовий банк підтверджує виконання PBC-показників та інформує про це Банк розвитку Ради Європи. Далі БРРЄ співфінансує заходи спільного проєкту, що дозволяє спрямувати у загальний фонд державного бюджету України 10 мільйонів євро.

Раніше у рамках проєкту за виконання показників результативності до загального фонду держбюджету залучили близько 125 мільйонів доларів США.

За даним МОЗ, на сьогодні за період з 1 листопада 2022 до 1 вересня 2024 року у медичній сфері досягнуті наступні показники ефективності :

- проведено понад пʼять млн основних дитячих щеплень;

- понад 5,3 млн осіб пройшли розширений первинний медичний огляд;

- понад 4,9 млн осіб отримали пільгові ліки за державною програмою «Доступні ліки»;

- близько 400 тис. людей отримали послуги з психічного здоров’я;

- близько 430 тис. людей пройшли курс реабілітації;

- понад 3900 медичних працівників пройшли навчання з надання допомоги особам, які пережили гендерно-обумовлене насильство.

Наразі МОЗ та Світовий банк реалізують два великі проєкти в сфері охороні здоров’я: «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» і «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine).

Читайте також: Німеччина виділяє майже €50 мільйонів на лікування українських військових - посольство

Як повідомлялося, нещодавно міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко провів зустріч із керівником Банку розвитку Ради Європи Карлом Монтічеллі щодо поточної співпраці та потенційного її розширення завдяки новим проєктам. Під час зустрічі сторони обговорили реалізацію першої Рамкової угоди про позику з БРРЄ у рамках спільного зі Світовим банком проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-