У МВС назвали площу земель, потенційно забруднених вибухівкою

У МВС назвали площу земель, потенційно забруднених вибухівкою

Укрінформ
В Україні потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами наразі залишаються близько 139 тисяч км².

Про це у Фейсбуці за результатами четвертого засідання секторальної робочої групи «Гуманітарне розмінування», проведеного під головуванням першої віцепрем'єр-міністерки України Юлії Свириденко та співголовуванням Надзвичайного і Повноважного Посла Японії в Україні Мацуди Кунінорі, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп'ятий, передає Укрінформ.

«Національна стратегія протимінної діяльності до 2033 року передбачає, що першою стратегічною ціллю є очищення від вибухонебезпечних предметів щонайменше 80% забруднених територій та повернення їх до безпечного і продуктивного використання. Враховуючи, що станом на сьогодні потенційно забруднена територія становить близько 139 тис. км², така мета є складною, проте досяжною», - зазначив Драп'ятий.

Він поінформував, що потрібно продовжувати раціоналізувати застосування сил та засобів, постійно вдосконалювати методику розмінування, розробляти й упроваджувати інноваційні технології.

«Можу з упевненістю сказати, що за понад 950 днів повномасштабної війни Росії проти України органи системи МВС України демонструють відчутні позитивні зміни у методах, динаміці та безпеці розмінування», - наголосив заступник міністра.

Драп’ятий зауважив, що ринок послуг з розмінування в Україні активно розвивається.

«Уперше проведено тендер із закупівлі послуг з розмінування сільськогосподарських земель у системі «Prozorro». Відповідну угоду вже підписано, і переможець аукціону проведе розмінування площі 86 га у Миколаївській області», - поінформував заступник міністра.

За його словами, Україна також отримує значну підтримку від діяльності міжнародної коаліції з розмінування під співголовуванням Литви та Ісландії, утвореної на початку цього року.

Також сторони засідання обговорили перші результати та подальші кроки ініціативи «Зроблено в Україні». Драп'яний заявив, що ця програма отримує дедалі більшу підтримку з боку міжнародних партнерів.

«Розвиваючи вітчизняне виробництво, ми не лише вдосконалюємо технології, підвищуємо швидкість і раціоналізуємо витрати, але й створюємо нові робочі місця, формуємо кваліфікований персонал, поповнюємо бюджет за рахунок податків, а також забезпечуємо прогнозовану довгострокову перспективу розвитку. Вже близько 200 видів компонентів для розмінування виготовляються в Україні», - поінформував заступник міністра.

Читайте також: На відновлення енергетики, інфраструктури та розмінування спрямували ₴2,5 мільярда гранту від Японії

Окремо він зауважив, що через два тижні завершується термін повноважень Кунінорі, який є співголовою СРГ, і відзначив, що японський дипломат доклав надзвичайно багато зусиль для підтримки України.

«Його лідерство було відчутним у всіх аспектах співпраці. Він зміцнив інституційні основи подальшої українсько-японської співпраці. Українці пам’ятають та вміють бути вдячними. Дякуємо пану послу за все, що він зробив для наближення перемоги цивілізованого світу», - наголосив Драп'яний.

Як повідомлялося, станом на 16 квітня цього року площа територій України, імовірно забруднених ВНП, становила 156 тис. км².

Фото: Богдан Драп'ятий / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-