У Тулузі всесвітньо відомий французький шеф-кухар почав навчати 12 українців

У Тулузі всесвітньо відомий французький шеф-кухар почав навчати 12 українців

Фото
Укрінформ
Французький шеф-кухар, володар зірки Мішлен, Тьєррі Маркс провів перший урок з 12 українськими учнями, які почали двомісячний курс у його всесвітньо відомій гастрономічній школі «Cuisine Mode d'Emploi» у Тулузі.

Майстер-клас від шефа почали із французької класики - приготування круасанів та багета, передає кореспондент Укрінформу.

"У наших школах ми навчаємо та допомагаємо багатьом людям знайти нову професію та перезапустити своє життя. Але цей проєкт для українців для мене дуже особистий і важливий. Звичайно, я не можу залишатися байдужим, коли бачу цю несправедливу війну в Україні. Це війна в Європі, це наша війна, і ми не можемо про це забувати. Я часто кажу, що ми можемо фактично чути звуки вибухів і артилерії, настільки це поруч з нами!", - сказав Тьєррі Маркс, який сам у минулому служив десантником у морській піхоті та брав участь у миротворчих операціях.

У Тулузі всесвітньо відомий французький шеф-кухар розпочав навчати 12 українців / Фото: Лідія Таран, Укрінформ

За його словами, він щасливий мати змогу робити цей проєкт для України та українців та отримує велике задоволення від спілкування з учнями.

«Спільне приготування їжі має потужну енергетичну силу, це сприяє посттравматичному відновленню, допомагає знайти себе, загоїти психологічні травми, адже пригощати і годувати - це одночасно і корисна справа, терапія і велике задоволення», - розповідає він.

Один із нових учнів Маркса – 24-річний колишній військовий Віталій Агеєв. Під час повномасштабного вторгнення його підрозділ перебував під Маріуполем. Віталій був поранений та потрапив у полон, де провів 333 дні.

«Я пішов в армію у 18 років. І після шести років служби, після того, як я пережив полон та звільнився, це навчання для мене - мій новий шанс і мій шлях до цивільного життя», - розповів Агеєв.

На думку посла України у Франції Вадима Омельченка, цей проєкт є яскравим прикладом солідарності французького народу з українським та дуже надихаючою людською історією.

«Тьєррі Маркс – один з найулюбленіших зіркових шефів Франції, до того ж він є колишнім військовим, тому добре знає, що таке війна і які нещадні її наслідки. Впевнений, що наша співпраця збережеться і примножиться і після перемоги», - сказав посол.

Проєкт «La Cantine de Mariupol» - це французька ініціатива солідарності з Україною через забезпечення психологічної підтримки та професійної інтеграції українців-внутрішніх переселенців.

Її президент Едвард Мейор твердить, що цей проєкт саме про людську солідарність і підтримку.

«Ми у Stand With Ukraine прагнемо реалізувати дуже практичні проєкти, які відповідають потребам українців, які постраждали від війни, зміцнюють відносини, зв'язки між українськими та французькими містами та громадами», - підкреслив Мейор.

Курс навчання для 12 українців - переселенців з Маріуполя та інших українських міст у координації з посольством України у Франції та школою Тьєрі Маркса організувала громадська організація «Stand With Ukraine».

Читайте також: Ресторан української кухні в Чикаго внесли до гастрономічного путівника «Мішлен»

Долучена до цієї ініціативи також міська влада Маріуполя та Дніпра. У Дніпрі, із допомогою французьких партнерів, планують відкрити французький культурний та гастрономічний осередок «Cantine de Mariupol» («Маріупольська їдальня» - з французької). Він розміститься в реконструйованих житлових приміщеннях, де планують поселити родини переселенців з Маріуполя та інших тимчасово окупованих міст. Там зможуть працювати, зокрема, учні, які пройшли навчання за програмою Тьєррі Маркса. Загалом у цьому комплексі після реконструкції студентських гуртожитків зможуть розміститися 380 сімей.

Як повідомляв Укрінформ, Франція створить два центри прийому дітей у Харкові та Дніпрі, де вони проходитимуть фізичну та психологічну реабілітацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-