З початку року медики провели 373 органні трансплантації

З початку року медики провели 373 органні трансплантації

Інфографіка
Укрінформ
З початку року медики провели 373 органні трансплантації.

Про це у Фейсбуці повідомив Український центр трансплант-координації, передає Укрінформ.

"Таку високотехнологічну допомогу надавали у 26 центрах трансплантації. Пересаджено 250 нирок, 73 печінки і 50 сердець. 64% трансплантацій проведено від посмертного донора", - йдеться у повідомленні.

Найбільше трансплантацій виконано у Першому медичному об'єднанні Львова (106), Національному науковому центрі хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова (62) та Інституті серця МОЗ України (37).

Як зазначають в Центрі, також важливий показник у сфері трансплантації - число посмертних донорів. За 9 місяців цього року найбільше констатацій смерті мозку, які дали можливість проведення органних трансплантацій, у медичних закладів Києва (22), Львова (13) та Івано-Франківська (7).

У національному листі очікування наразі перебувають 3438 пацієнтів. 2021 з них потребує пересадки нирки, 564 - печінки, 550 - серця, 51- легень, 27- комплексу «нирки-підшлункова», 8 - печінка-спліт, ще 37 пацієнтам потрібна пересадка комплексу «серце-легені».

Читайте також: Львівські лікарі одночасно пересадили серце і нирку одній людині

Окрім цього, за даними Центру, за 9 місяців 2024 року проведено 290 трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин, з них - 48 дітям. Це на 15% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У трійці закладів, які проводять найбільше таких трансплантацій, - НДСЛ Охматдит (54), Черкаський клінічний онкологічний центр (53), Київський міський центр нефрології та діалізу (52).

До проведення трансплантацій приєднався ще один заклад - Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України. Загалом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин проводять 11 медичних центрів.

У Національному інституті раку виконали першу алогенну трансплантацію, і тепер такі, найбільш складні пересадки гемопоетичних клітин, проводять уже в 4 медичних закладах.

Як повідомляв Укрінформ, у 2024 році трансплантація була включена до Програми медичних гарантій, вартість трансплантації у медзакладах, які мають відповідний договір з НСЗУ, гарантовано відшкодовується державою. Наразі за пакетом “Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів” Національна служба здоров'я уклала договори з 36 медзакладами по всій країні. З 2021 року операції з трансплантації органів покривалися коштом пілотного проєкту. Так, в межах проєкту у 2021 році було здійснено 316 органних трансплантацій, у 2022 — 384, у 2023 — 585.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-