Понад 80% православних вірян в Україні належать до ПЦУ

Понад 80% православних вірян в Україні належать до ПЦУ

Опитування
Укрінформ
Православними вважають себе 70% українців. Серед них найбільше – 56% серед усіх респондентів – зараховують себе до Православної церкви України.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 20 вересня – 3 жовтня 2024 року.

Як зазначають соціологи, порівняно із липнем 2022 року релігійна самоідентифікація майже не змінилася.

«Найбільше українців – 70% – вважають себе православними. Серед них найбільше – 56% серед усіх респондентів – зараховують себе до Православної церкви України, що становить 81% серед усіх православних мешканців України. Ще 7% зараховують себе до Православної церкви «без конкретизації» і 6% – до Української православної церкви Московського патріархату», – йдеться у повідомленні КМІС.

Далі йдуть атеїсти (12%) (при цьому варто зазначити, що серед «інших» відповідей частина респондентів говорили, що вони «агностики», «невіруючі» тощо, тобто не захотіли зараховувати себе до «атеїстів», але називали до певної міри близькі ідентифікації) та ті, хто зараховують себе до УКГЦ (7%). Інші варіанти обирали не більше 3% респондентів.

За даними опитування, у всіх регіонах більшість вважають себе православними і у всіх регіонах більшість (50% на заході, 63% у центрі, 55% на півдні і 50% на сході) зараховують до Православної церкви України.

При цьому є певні регіональні відмінності. Так, із заходу на схід з 6% до 15% зростає частка тих, хто зараховує себе до «просто православних» (а частка тих, хто ідентифікує себе з УПЦ МП становить 5-8% незалежно від регіону). Водночас якщо на заході 20% ідентифікують себе як греко-католики, то в інших регіонах – не більше 1%.

Крім цього, на заході, в центрі і на півдні 3-4% зараховують себе до протестантів або інших християнських церков. На сході цей показник – 11%.

Також є різниця за часткою атеїстів. Відносно найменше їх на заході (7%) і сході (11%). Трохи більше – у центрі (15%) і на півдні (14%). Щодо атеїстів у КМІС додали, що серед 18-29 річних їх 20%, серед 30-69 річних – 10-11%, серед 70+ річних – 8%.

Читайте також: 60% українців вважають, що Росія прагне знищити нашу націю або здійснити геноцид

Київський міжнародний інститут соціології провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого за власною ініціативою додав запитання про релігійну самоідентифікацію населення, а один із замовників додав запитання про ставлення до створення єдиної Православної церкви і до Закону про заборону окремих релігійних організацій. Методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України (підконтрольна уряду України територія) було опитано 2004 респонденти. Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, що контролювалася урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас частина респондентів – це ВПО, які переїхали з окупованих територій), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 2,9% для показників, близьких до 50%; 2,5% – для показників, близьких до 25%; 1,7% – для показників, близьких до 10%; 1,3% – для показників, близьких до 5%.

Читайте також: Понад 71% українців визнають пропаганду РФ у соцмережах серйозною загрозою

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-