Зеленський вніс зміни до положення про проходження служби військовими СБУ

Зеленський вніс зміни до положення про проходження служби військовими СБУ

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський підписав указ №733/2024 про внесення змін до Положення про проходження військової служби військовослужбовцями Служби безпеки України.

Відповідний документ оприлюднено на сайті Офісу Президента, повідомляє Укрінформ.

Цим указом встановлено, що під час дії воєнного стану для осіб (окрім осіб офіцерського складу), які приймаються на військову службу за контрактом із числа громадян віком від 18 до 25 років, строк військової служби встановлюється один рік.

Такий же строк військової служби встановлюється під час дії воєнного стану для громадян України, які здобули медичну та/або психологічну освіту та які приймаються на військову службу за контрактом на посади за медичними, психологічними напрямами діяльності.

Відповідно до документа, під час дії особливого періоду для військовослужбовців за їхнім бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

Встановлено, що чергове військове звання може бути присвоєно посмертно військовослужбовцям, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, незалежно від займаних посад та строку вислуги у військовому званні.

Відповідно до документа, за військовослужбовцями СБУ та військовозобов'язаними, які приймаються на військову службу за контрактом осіб рядового складу, осіб сержантського і старшинського складу СБУ або призиваються на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, зберігаються військові звання рядового складу, сержантського і старшинського складу, присвоєні їм до прийняття на військову службу за контрактом.

У разі прийняття на військову службу за контрактом або призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, до СБУ для заміщення посад рядового, сержантського і старшинського та офіцерського складу осіб, звільнених зі служби в Міністерстві внутрішніх справ, Нацполіції України, Держспецзв'язку, Держбюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі України, НАБУ, Службі судової охорони, підрозділах податкової міліції, органах виконання покарань, цивільного захисту, прокуратури, які мають спеціальні звання або класні чини, таким особам присвоюються військові звання в порядку переатестування з урахуванням їх спеціальних звань або класних чинів.

Громадянам, які мають військові звання запасу старшини, прапорщика (мічмана), старшого прапорщика (старшого мічмана) та приймаються на військову службу за контрактом або призиваються на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період до СБУ, одночасно з прийняттям (призовом) на військову службу присвоюються в порядку переатестування відповідно військові звання головного сержанта, штаб-сержанта (штаб-старшини), майстер-сержанта (майстер-старшини).

Читайте також: Зеленський анонсував кадрові рішення в органах влади - по вертикалі контролю за МСЕК

Переміщення по службі в іншу місцевість військовослужбовців СБУ, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарськими комісіями придатними до військової служби, але мають потребу за станом свого здоров'я або за станом здоров'я членів їхніх сімей змінити місце служби (проживання), здійснюється за рішенням відповідних начальників на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії.

У разі ненадання військовослужбовцям щорічної основної відпустки в особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію та під час дії воєнного стану така відпустка надається після закінчення таких періодів.

Зазначається, що у такому разі дозволяється за бажанням військовослужбовців об'єднувати щорічні основні відпустки. При цьому загальна тривалість об'єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

Відповідно до документа, якщо військового не визнано судом безвісно відсутнім чи оголошено померлим або не встановлено факт смерті військового, який пропав безвісти за обставин, що загрожували йому смертю або дають причини вважати його загиблим від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, він виключається зі списків особового складу СБУ з дня видачі свідоцтва про смерть військовослужбовця на основі проведеної генетичної експертизи.

Окрім цього, військовозобов'язані, які перебувають на військовому обліку у СБУ, можуть бути призвані на навчальні збори один раз на три роки строком до трьох місяців.

Час і строки проведення навчальних зборів військовозобов'язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, визначає головою СБУ відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Військовозобов'язані, які перебувають на військовому обліку в СБУ, у період між навчальними зборами за планом СБУ, можуть бути залучені відповідно до законодавства на перевірочні збори на строк до п'яти днів як без відриву від виробництва, так і з відривом.

У разі прийняття Президентом України схваленого Верховною Радою України рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, а також оголошення окремих місцевостей України зонами надзвичайної екологічної ситуації військовозобов'язані, які перебувають на військовому обліку в СБУ, можуть бути призвані на спецзбори на строк не більше двох місяців.

Зазначається, що військовим після їхнього звільнення з полону за їхнім бажанням надається додаткова відпустка зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів без поділу на частини (окрім військовослужбовців, які висловили бажання звільнитися з військової служби після звільнення з полону).

"Відкликання з додаткової відпустки після звільнення військовослужбовця з полону допускається виключно за його згодою", - йдеться у повідомленні.

Відповідно до документа, українці, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які раніше не проходили військову службу у ЗСУ, інших військових формуваннях, проходять курс базової загальновійськової підготовки тривалістю не менше ніж 1 місяць у порядку, визначеному головою СБУ.

Встановлено, що військовослужбовці, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які не пройшли курс базової загальновійськової підготовки або не мають бойового досвіду, не допускаються до участі у бойових діях.

Атестування військовослужбовців СБУ під час дії правового режиму воєнного стану не проводиться, за винятком проведення атестування за рішенням голови СБУ, а також атестування безпосередньо перед закінченням навчання курсантів вищих військових навчальних закладів СБУ

Як повідомлялося, 2 квітня Президент Володимир Зеленський підписав два укази про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-