Міноборони розробило модель цифрової реформи ВЛК - Черногоренко

Міноборони розробило модель цифрової реформи ВЛК - Черногоренко

Укрінформ
Міністерство оборони України розробило модель цифрової реформи ВЛК, яка дозволить розвантажити військово-лікарські комісії та зробить процес їх проходження прозорим.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу повідомила заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

«Цифровізація військово-лікарської комісії є дуже великим викликом, як для нашої цивільної системи охорони здоров'я, так і для системи, яка знаходиться у відомчому підпорядкуванні саме Міністерства оборони і Генерального штабу. Ми зараз вже напрацювали модель цифрової реформи військово-лікарських комісій. Вона надана нашим партнерам по уряду», - повідомила Черногорнко, додавши, що Міноборони вже розробляє проєкт змін до нормативно-правових актів, а також цифрова команда готова технічно дуже швидко реалізувати цей функціонал.

Як пояснила заступниця міністра, йдеться про те, щоб надати можливість як військовозобов’язаним, так і військовослужбовцям, фактично всім користувачам системи військово-лікарської комісії отримати медичний висновок в будь-якому зручному цивільному закладі охорони здоров'я.

«Цей медичний висновок буде направлений в цифровому форматі в декілька хвилин, іноді в декілька секунд в систему Міністерства оборони. Далі військово-лікарська комісія за своєю ініціативою буде мати можливість ознайомитися з цим медичним набором даних і винести своє адміністративне рішення. Таким чином ми розділяємо медичний висновок на дві частини. На медичну частину, де може будь-який фахівець, лікар, лікар-спеціаліст зробити цей висновок, і на адміністративну частину, яка знаходиться саме в площині Міністерства оборони», - пояснила заступниця міністра.

Читайте також: Майже 70% військових, які проходять ВЛК, записуються на медогляди дистанційно - Казмірчук

За її словами, з технічної точки зору зробити таку електронну взаємодію не є складним викликом. Це дозволить розвантажити військово-лікарські комісії, запобігатиме потенційним зловживанням та надасть прозору модель як проведення оглядів військово-лікарськими комісіями, так і постаудиту цих оглядів правоохоронними органами.

Як повідомляв Укрінформ, у Хмельницькій області правоохоронці вилучили майже 8 млн грн у заступниці голови військово-лікарської комісії районного територіального центру комплектування та лікаря, які оформлювали медичні виписки з фіктивними діагнозами для чоловіків призовного віку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-