Українська делегація розповіла в ООН про катастрофічні наслідки російської окупації

Українська делегація розповіла в ООН про катастрофічні наслідки російської окупації

Фото
Укрінформ
У штаб-квартирі ООН відбувся захід «Російська воєнна агресія і тимчасова окупація Криму: катастрофічний вплив на сьогодення та майбутнє корінних народів України».

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, в заході в рамках щорічної сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів взяла участь українська делегація на чолі з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим.

Як зазначив постпред України при ООН Сергій Кислиця, відкриваючи захід, «боротьба кримських татар є невід'ємною частиною загального опору українського народу російській збройній агресії».

Захист корінних народів України залишається пріоритетом для Української держави, особливо в умовах війни, наголосив він.

За словами Кислиці, продовження російської агресії становить екзистенційну загрозу як для українців, так і для кримських татар.

«Путін і його ставленики мають бути зупинені й витіснені з усієї суверенної території України якомога швидше, перш ніж їхні варварські дії знищать Україну та один з її корінних народів - кримських татар», - сказав постпред.

Чубаров, виступаючи на заході, зауважив, що у кримських татар не може бути майбутнього в умовах російської окупації.

«Яке майбутнє в умовах окупації? Подивіться на мене, - сказав він. - Російський суд дав мені, і не лише мені, шість років за те, що я кажу: Крим є невідʼємною частиною України. Бо нібито таким чином я зазіхаю на територіальну цілісність Росії».

За словами Чубарова, після деокупації Криму необхідно зберегти автономію півострова в межах України, але трансформувати її, чітко визначивши, «хто є субʼєктом цієї автономії».

Своєю чергою керівник Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв розповів про грубі порушення прав людини в Криму та на інших тимчасово окупованих територіях, переслідування кримських татар, свавільні затримання, таємні увʼязнення й убивства, вивезення дітей, застосування на ТОТ російського законодавства про терористичні організації, дискредитацію армії тощо.

«На всіх міжнародних майданчиках я завжди кажу: якщо хочете захистити кримських татар, то допоможіть Україні», - зазначив Барієв.

Читайте також: Кислиця звернувся до керівництва ООН з приводу злочинів Росії

Як повідомлялося, 15-26 квітня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку проходить 23-тя сесія Постійного форуму з питань корінних народів «Посилення права корінних народів на самовизначення в контексті Декларації ООН про права корінних народів: акцентуючи увагу на голосах молоді корінних народів».

Цей форум є вищим консультативним органом, що опікується питаннями корінних народів стосовно їхнього економічного та соціального розвитку, культури, освіти, охорони здоров’я, прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-