У Криму касаційний «суд» залишив чинним вирок журналістці Ірині Данилович

У Криму касаційний «суд» залишив чинним вирок журналістці Ірині Данилович

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму касаційний "суд" розглянув скаргу на вирок громадянській журналістці та правозахисниці Ірині Данилович, яку засудили за "зберігання саморобного вибухового пристрою" після того, як викрали та утримували тиждень у підвалі будівлі ФСБ РФ.

Про це повідомляє "Кримський процес", передає Укрінформ.

"Колегія за участю судді Івана Громова не побачила порушень законодавства в тому, що попередні суди проігнорували факт утримання журналістки у підвалі без правового статусу та адвокатської допомоги, а також не дали правову оцінку фактам фальсифікації справи в частині допиту свідка. Порушення права на захист у зв'язку з відмовою у допиті 15 свідків захисту та огляду речових доказів колегія касаційної інстанції також не побачила. Ухвалу Верховного суду Криму, який засудив Ірину Данилович до 6 років і 11 місяців позбавлення волі, залишено без змін", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до суду подано медичні документи, які підтверджують, що стан здоров'я ув'язненої Данилович погіршився, і вона потребує лікування, яке в колонії їй не надається.

Сама журналістка у розгляді касаційної скарги участі не брала, оскільки страждає на постійний біль через відмову їй у лікуванні хвороби вуха.

Читайте також: Правозахисники розповіли, скільки жінок з Криму ув'язнені у російських СІЗО та колоніях

28 грудня 2022 року Ірину Данилович у тимчасово окупованому Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу в сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою. Верховний «суд» Криму у відповідь на апеляційну скаргу зменшив термін перебування в колонії на один місяць - до 6 років 11 місяців. Жінка неодноразово заявляла про тиск із боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

Раніше Укрінформ повідомляв, що незаконно ув'язнена росіянами кримська громадянська журналістка Ірина Данилович у СІЗО Сімферополя перенесла інсульт.

Фото: КримSOS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-