У МЗС вшанували пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

У МЗС вшанували пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Фото
Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ з нагоди 80-х роковин трагедії масової депортації кримських татар відбулася церемонія вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, перед будівлею відомства було піднято кримськотатарський національний прапор із жалобною стрічкою.

Учасники церемонії також вшанували пам'ять жертв депортації хвилиною мовчання.

«Ми вже не вперше піднімаємо цей прапор біля МЗС. І ми підніматимемо його стільки, стільки потрібно, до того моменту, коли ми перенесемо цю церемонію в Крим. Цей прапор буде підніматися в Криму, в тому числі на флагштоку біля представництва МЗС України в Криму. Цей день неодмінно настане», - заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

На фото: Мустафа Джемілєв, Дмитро Кулеба, Таміла Ташева, Рефат Чубаров

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв нагадав, що злочин 1944 року мав катастрофічні наслідки для його народу: «Ті, що залишилися живими після цього геноциду, десятиліттями вели боротьбу за повернення на свою Батьківщину, за відновлення своїх законних прав. Сотні та тисячі людей під час цієї боротьби зазнали репресій радянського режиму. Молодість багатьох наших людей пройшла в радянських вʼязницях та таборах».

Читайте також: РФ намагається показати, що на півострові немає кримських татар, і забороняє публічні заходи - Ташева

Джемілєв додав, що завжди наголошує: «Найбільша допомога, яку потребують зараз кримські татари, - це допомога Україні в розгромі ворога». Я твердо вірю у перемогу України над ворогом, бо без цього кримськотатарський народ немає жодного майбутнього».

Постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева закликала вшанувати памʼять полеглих під час депортації 18 травня, шляхом написання листа політвʼязням (їх зараз 218), привʼязавши траурну стрічку, чи друзям у Криму.

Із 18 травня 1944 року за наказом Сталіна було розпочато депортацію кримських татар з Криму до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей депортували в залізничних товарних вагонах. Злочин депортації призвів до численних жертв. Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі людей. Було знищено цілі родини.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України. Тією ж постановою ВР визнала депортацію кримськотатарського народу з Криму актом геноциду.

Як повідомляв Укрінформ, 8 травня цього року Верховна Рада ухвалила Звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-