Російські прикордонники заборонили вченому з Ялти в’їзд до Криму - правозахисники

Російські прикордонники заборонили вченому з Ялти в’їзд до Криму - правозахисники

Укрінформ
Вченому з Ялти Гурію Корнільєву російські прикордонники безстроково заборонили в’їзд до тимчасово окупованого Криму.

На окупованому півострові в нього залишилася 76-річна мати, яка потребує догляду. Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Укрінформ.

Зазначається, що кандидат біологічних наук Гурій Корнільєв у 2014 році відмовився здобути російське громадянство. Десять років він жив у Ялті разом зі своєю мамою, російська влада йому видала так званий дозвіл на проживання.

15 квітня 2024 року Корнільєв виїхав з території Криму, щоб продовжити свій український закордонний паспорт, термін якого спливав у червні. Він планував звернутися по допомогу до консульського відділу посольства України в Грузії для вирішення цього питання.

Однак 22 квітня, коли кримчанин прилетів до московського аеропорту «Шереметьєво», він разом з іншими громадянами України був підданий так званій фільтрації. У цей час російські прикордонники відмовили йому у в'їзді до РФ та безстроково заборонили в'їжджати на територію країни. При цьому Корнільєву відмовилися письмово підтвердити заборону на в'їзд.

Повідомляється, що всім українцям у російському аеропорту потрібно було здати на перевірку вміст ноутбуків і мобільних телефонів. Також представники ФСБ провели з науковцем кілька розмов із психологічним тиском. Під час розмови Корнільєва також запитали «Чий Крим?», на що він відповів, що відповідно до міжнародного права півострів є територією України.

Читайте також: У Росії катують політв’язня із Криму Рустема Османова - Лубінець

За словами кандидата наук, після цього представник ФСБ відмовив йому у в'їзді. У КПГ наголосили, що разом із вченим того дня на територію Росії не впустили ще близько 50 осіб з українськими паспортами з різних авіарейсів.

Наразі, як стверджують правозахисники, вчений живе в Києві, де його друзі допомогли йому знайти кімнату в гуртожитку та поділилися своїми речами.

Як повідомлялося, тиск на Корнільєва почався кілька років тому. Так, у 2016 році вченого звільнили з роботи через відмову від російського громадянства. Після цього співробітники ФСБ викликали чоловіка «для бесіди».

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-