Учаснику «Самооборони Криму» повідомили про підозру - допомагав росіянам захопити півострів

Учаснику «Самооборони Криму» повідомили про підозру - допомагав росіянам захопити півострів

Укрінформ
Заступник командира "4 роти" незаконного збройного формування "Самооборона Криму" підозрюється у допомозі російським загарбникам захопити півострів. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомили про підозру заступнику командира «4 роти» незаконного збройного формування "Самооборона Криму", який допомагав РФ окуповувати півострів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що його дії кваліфіковано як: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України), державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України), участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування (ч. 2 ст. 260 КК України) та виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України Російською Федерацією, з використанням медіа (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Прокуратурою встановлено, що у лютому 2014 року громадянин України вступив до НЗФ "Самооборона Криму", обійнявши посаду заступника командира "4 роти". До його обов’язків входило командування підлеглими бійцями та виконання вказівок керівництва роти.

Читайте також: За держзраду судитимуть іще 14 кримських «суддів»

Зокрема, 26 лютого 2014 року разом з іншими "самооборонівцями" він допомагав силовим структурам РФ у розгоні проукраїнськи налаштованих громадян на мітингу на підтримку територіальної цілісності і недоторканості України та у захопленні будівлі Верховної Ради АР Крим.

У подальшому, 28 лютого 2014 року, підозрюваний брав участь у захопленні Міжнародного аеропорту "Сімферополь" імені Султана Амет-Хана, а також здійснював агітацію серед жителів півострова щодо підтримки незаконного "референдуму" про приєднання території АР Крим до складу РФ.

Крім того, у березні 2023 року підозрюваний публічно виступив в ефірі "Радіо Крим", що входить до пропагандистського медіахолдингу "ТРК «Крим", де виправдовував окупацію та підтримував збройну агресію РФ на території України.

Читайте також: Експрокурорку з Криму засудили до 13 років ув’язнення за держзраду

За заслуги перед окупантами підозрюваний нагороджений медаллю "За защиту Крыма".

За вказані дії підозрюваному загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, додали у прокуратурі.

Раніше Укрінформ повідомляв, що до 13 років ув’язнення засудили «командира роти» незаконного збройного формування "самооборона Криму", який брав участь у захопленні Росією півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-