У Криму зараз відбувається зросійщення і знищення - Чубаров

У Криму зараз відбувається зросійщення і знищення - Чубаров

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму зараз відбувається зросійщення і знищення.

На цьому наголосив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час Третього міжнародного форуму експертної мережі Кримської платформи, який проходить у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Якщо говорити дуже сконцентровано, що здійснюється російськими окупантами в Криму, це можна сказати двома словами – зросійщення і знищення. Зросійщення Криму, навколо життєдіяльності людей. Знищення всього того, що не відповідає зросійщенню і в першу чергу наявність корінного народу. Це не вони зараз видумали. Вони хочуть завершити те, що відбувалося до кримськотатарського народу останні 240 років з моменту першої анексії Криму", - сказав він.

Чубаров наголосив, що в більшій небезпеці перебуває молоде покоління на українському півострові. "Це ментальні зсуви у свідомості людей і в першу чергу дітей. 11 рік окупації не проходить без наслідків, особливо коли росіяни хочуть переформувати свідомість молодого покоління і в першу чергу школярів", – зауважив він.

Читайте також: Чубаров: Рішення Комітету ООН дає можливість засудити Росію за виселення українців з Криму

При цьому Чубаров зазначив, що сьогодні треба підготувати такі рішення, які б не дозволили після звільнення Криму втрачати час і допомогти людям повернутися у правовий та ментальний простір, щоб їх не відштовхнути в перші місяці та роки реінтеграції.

"І це стосується не лише кримських татар, це стосується сотень тисяч людей, які очікують звільнення Україною Криму і не змирилися з окупацією", - додав він.

Як повідомлялося, когнітивна деокупація Криму займе від 10 років до одного покоління.

Раніше експерт з питань безпеки та стабільності, когнітивної деокупації Криму Дмитро Теперік наголосив, що Україна має розробити власний підхід до когнітивної деокупації Криму з огляду на унікальність ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-