У Києві експерти обговорили Стратегію когнітивної деокупації Криму

У Києві експерти обговорили Стратегію когнітивної деокупації Криму

Укрінформ
В Україні півтора роки тому почали порушувати тему когнітивної деокупації Криму і сьогодні вже її обговорюють публічно на всіх рівнях.

На цьому наголосила представниця Президента в АРК Таміла Ташева під час публічної дискусії «Стратегія когнітивної деокупації або що Україна може протиставити політиці РФ на тимчасово окупованих територіях» в Укрінформі.

"Тема когнітивної деокупації вже увійшла в обіг публічного простору. Сьогодні її вже почали обговорювати публічно на всіх рівнях", - сказала вона.

За словами Ташевої, когнітивна деокупація - наскрізна тема через всі реінтеграційні процеси, яка стосується і питання формування кадрів, і організації роботи влади, а також несення відповідальності за злочини, скоєні РФ. Все це було включено до документа при його розробці, додала вона.

Читайте також: Експертна мережа Кримської платформи розширюється - Ташева

Ташева нагадала, що представництвом Президента в Криму була розроблена Стратегія когнітивної деокупації Криму та дорожня карта щодо її реалізації на 2024-2027 роки. Очікується, що цей документ буде найближчим часом затверджено на рівні уряду.

У свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував у Стратегії когнітивної деокупації Криму більш чіткіше прописати питання щодо статусу Криму та вказати у плані з її реалізації конкретні дії з боку органів державної влади.

"Питання щодо статусу Криму, як на мене, має бути виписане більш чіткіше. І там, де план заходів, мають бути вказані конкретні дії з боку тих чи інших органів державної влади. Питання статусу Криму є надважливим, бо це питання створення умов для збереження кримськотатарського народу на власній землі або не створення", - сказав він.

Читайте також: Україна має прийняти судове рішення щодо депортації кримських татар 1944 року - Чубаров

Чубаров пояснив, що в цьому документі "неодноразово говориться про уникнення шкідливої політизації щодо статусу Криму. Але без політизації не обійтися. Тому не до кінця завершене консолідоване бачення авторів в нашому випадку знижує силу цієї Стратегії".

При цьому голова Меджлісу додав, що в цілому документ непоганий, але не має межі, щоб його вдосконалювати і намагатися знаходити ще більш результативні рішення.

Як повідомляв Укрінформ, представництво Президента в АРК у червні 2023 року презентувало візійний документ "Стратегія когнітивної деокупації Криму", розроблений на основі 22 анонімних інтерв'ю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-