СБУ затримала вантажне судно, яке допомагало росіянам вивозити з Криму українське зерно

СБУ затримала вантажне судно, яке допомагало росіянам вивозити з Криму українське зерно

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала в акваторії Одеської області іноземне вантажне судно і його капітана, який допомагав російським загарбникам вивозити з тимчасово окупованого Криму українське зерно.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Корабель ходив під прапором однієї із країн Центральної Африки, а його екіпаж виконував замовлення РФ на вивезення українського зерна з Криму.

За даними слідства, протягом 2023-2024 років судно неодноразово пришвартовувалось до морського порту Севастополя, щоб забрати награбовану агропродукцію.

Потім корабель транспортував вантаж до Близького Сходу для продажу на користь Росії.

Для маскування злочину капітан періодично вимикав GPS-трекер судна і вносив недостовірні відомості до журналу маршрутів і стоянок плавзасобу.

У такий спосіб він допомагав росіянам вивозити багатотонні партії українського зерна, викраденого з тимчасово захоплених регіонів на півдні України.

Як встановило розслідування, капітаном вантажного судна є громадянин однієї із країн Південного Кавказу. Крім нього до складу екіпажу корабля входили ще 12 іноземців.

Під час обшуку на борту судна були виявлені документи, засоби навігації та інші речові докази злочинної діяльності.

На підставі отриманих матеріалів слідчі СБУ повідомили капітану корабля про підозру за ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 5 років позбавлення волі.

У межах кримінального провадження судно відбуксироване на Одещину та рішенням суду арештоване.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та інших осіб, причетних до незаконної діяльності.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в АРК та Одеській області спільно з підрозділами морської охорони Державної прикордонної служби за процесуального керівництва прокуратури в АРК і Севастополі.

Читайте також: Росіяни зареєстрували на ТОТ близько 500 компаній, через які вивозять українське зерно - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України заочно повідомила про підозру пастору-агенту російської ФСБ, який завербував своїх синів, щоб шпигувати за підрозділами Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-