У Криму «суд» продовжив арешт фігурантам «справи кримських мусульман» із Джанкойського району

У Криму «суд» продовжив арешт фігурантам «справи кримських мусульман» із Джанкойського району

Укрінформ
Київський «райсуд» у Сімферополі продовжив арешт фігурантам «справи кримських мусульман» із Джанкоя та Джанкойського району - Енверу Халілаєву, Наріману Аметову, Алі Мамутову, імаму мечеті в селі Лобаново Вахіду Мустафаєву. 

Про це «Кримській солідарності» повідомила адвокат Еміне Авамільова, передає Укрінформ.

За її словами, усі вони перебуватимуть під вартою до 4 листопада 2024 року.

«Суд заслухав думку сторін, заслухав клопотання слідчого, заслухав бік захисту, який заперечував проти заявленого клопотання, обґрунтовуючи свою позицію. Проте суд задовольнив заявлене клопотання та продовжив термін утримання під вартою до 4 листопада 2024 року», - прокоментувала Авамільова.

Крім того, іншому фігуранту цієї справи – Арсену Кашка «суд» змінив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на домашній арешт. Чоловік відмовився від послуг свого адвоката за згодою – Еміля Курбедінова.

«Як практика показує, такі ситуації вказують на те, що людина кардинально змінила свою позицію у цій справі», – прокоментував адвокат.

Ще одному фігуранту «справи кримських мусульман», затриманого 5 березня, російський суд продовжив домашній арешт до 4 листопада 2024 року. Такий запобіжний захід йому було обрано з моменту затримання – через наявність інвалідності та важких захворювань.

За словами його захисниці, адвокатки Сафіє Шабанової, Куртнезіров має діагнози, через які його не можна ув'язнювати. Зокрема, у нього діагностовано цереброваскулярну хворобу (патологія, пов'язана з головним мозком). Куртнезіров також переніс три інсульти і хворіє на цукровий діабет.

Зазначається, що всі судові засідання відбувались у закритому режимі.

Вранці 5 березня у Бахчисарайському та Джанкойському районах Криму силовики провели обшук у 10 кримських татар. Того ж дня суд обрав запобіжний захід чотирьом з них — кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову та Мустафі Абдураманову. Їх відправили до СІЗО №2 до 4 травня 2024 року. Всіх десятьох арештованих звинувачують в участі у забороненій на території РФ ісламській партії «Хізб ут-Тахрір». 

Читайте також: У Криму затримали чоловіка за «образу Путіна»

Раніше Укрінформ повідомляв, що з 2014 року 193 громадянина України перебувають у місцях несвободи в рамках політично вмотивованого кримінального переслідування у Криму. Політв'язні знаходяться у СІЗО на півострові або в колоніях на території РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-