В Україні оголосили підозру судді «верховного суду» і слідчим «генпрокуратури» «ДНР»

В Україні оголосили підозру судді «верховного суду» і слідчим «генпрокуратури» «ДНР»

Відео
Укрінформ
Слідчі Національної поліції України оголосили підозру судді «верховного суду» та слідчим «генеральної прокуратури» «ДНР» за увʼязнення українців за нескоєні злочини.

Про це поінформували у Головному слідчому управлінні НПУ, передає Укрінформ.

Зазначається, що для того, щоб зібрати достатню доказову базу, слідчі Нацполіції опрацювали вироки псевдосуддів і дослідили тисячі доказів, що містяться в показаннях цивільних та військових жертв насильницьких дій, а також статтях журналістів та звітах правозахисних організацій.

«Уже оголошені перші підозри так званій судді верховного суду та двом слідчим генеральної прокуратури «днр» за участь в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального Кодексу України) та державну зраду (ч. 1 та ч .2 ст .111 Кримінального Кодексу України). За скоєне їм загрожує до пʼятнадцяти років позбавлення волі», - заявили у НПУ.

Процесуальне керівництво у провадженні здійснюють прокурори Генеральної інспекції Офісу генпрокурора, оперативний супровід — Держбюро розслідувань та Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції.

Правоохоронці пояснили, що з моменту тимчасової окупації Донеччини у 2014 році тотальному переслідуванню піддалися українські вчителі, журналісти, волонтери, священники, представники правоохоронних органів та учасники АТО.

Їх засуджують на десятиріччя позбавлення волі за вигадане найманство, шпіонаж, жорстоке поводження з полоненими та перешкоджання цілям так званої «спеціальної воєнної операції рф», і що при цьому повністю ігноруються принципи людяності, презумпція невинуватості, право на захист та норми міжнародного гуманітарного права.

Наразі слідчі НПУ встановили причетність понад 20 представників силових та судових органів до незаконного кримінального переслідування та засудження за фальсифікованими причинами українців на території «республік».

Читайте також: В Україні вже порушили 475 кримінальних справ щодо колаборантів із Криму

«Через дії цих суддів, слідчих та прокурорів з моменту повномасштабного вторгнення під вартою перебувають не тільки військовослужбовці, а й цивільні. Наприклад, водія місцевого ДСНС засудили на 11 років за шпіонаж, 62-річна волонтерка опинилась у вʼязниці на 3 роки за публічні заклики до екстремізму, а пенсіонер-охоронець отримав 12 років увʼязнення за держзраду», - заявили в установі.

У НПУ поінформували, що руками цих суддів, слідчих та прокурорів за вказівкою окупаційної влади сотні цивільних й військових були незаконно і несправедливо засуджені на увʼязнення в російських колоніях, де вони приречені на катування, знущання і голод.

Досудове розслідування триває.

«Готуються матеріали щодо оголошення про підозру іншим державним зрадникам та терористам, які незаконно судять українців на окупованих територіях. Усі ці матеріали будуть передані до Міжнародного Кримінального суду. Слідчі Нацполіції роблять все можливе, аби жоден воєнний злочинець не уникнув покарання і отримав покарання за злочини, вчинені на території України», - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, правоохоронці оголосили підозру пропагандисту з Донецька, який очолив в «ДНР» так званий «Республіканський медіа-холдинг».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-