Окупанти за перше півріччя порушили 18 справ про «держзраду» проти громадян України

Окупанти за перше півріччя порушили 18 справ про «держзраду» проти громадян України

Укрінформ
За перше півріччя 2024 року окупанти порушили 18 справ про так звану “держзраду” проти громадян України.

Про це повідомляє у Фейсбуці представництво Президента в АР Крим, передає Укрінформ.

"Протягом 2022 року окупанти повідомляли про щонайменше 3 справи, у 2023 році їх було 6 та у 2024 році лише за перше півріччя 18 справ про так звану “держзраду”, де громадян України звинувачують у нібито передачі інформації українським спецслужбам про переміщення російської техніки, про стан фортифікаційних оборонних споруд або ж нібито підготовку диверсійних дій на стратегічних військових об’єктах окупантів в Криму", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення російські окупанти посилюють тиск та переслідування громадян України в окупації. Більше людей піддаються переслідуванню, більші терміни покарання отримують за спротив окупантам. Змінились обвинувачення щодо партизанських дій в тимчасово окупованому Криму, якщо раніше людей звинувачували в “екстремізмі” чи “тероризмі”, то зараз їм фальсифікують справи про “держзраду” з ув’язненням на десятки років або й довічно.

Читайте також: РФ переслідує 46 громадян України за «участь у кримськотатарському батальйоні» - правозахисники

Крім того, у зв’язку з широкомасштабною агресією Російської Федерації проти України, громадяни України активно долучилися та продовжують долучатися до Збройних сил України. Зараз же спостерігається тенденція, коли окупаційна адміністрація заочно судить українських військовослужбовців з Криму за участь у бойових діях проти російських загарбників.

За даними представництва Президента в Криму, відомо про щонайменше 5 відкритих заочних “кримінальних справ” проти українських військовослужбовців родом з Криму станом на серпень 2024 року. Окупаційний “суд” заочно присудив всім військовослужбовцям позбавлення волі від 16 до 21 року та оголосив їх у міжнародний розшук. Деталей справ та імена незаконно обвинувачених громадян України не розголошуються.

Подібну практику переслідувань громадян України за “держзраду” можна спостерігати і на інших окупованих територіях України. Зокрема, частину незаконно затриманих у Запорізькій та Херсонській областях перевозять на територію Криму для протиправних “судових” процесів.

Наголошується, що незаконні судові справи щодо громадян України – це послідовне порушення міжнародного гуманітарного права. Державі-окупантці заборонено встановлювати власне законодавство на окупованих територіях та заборонено “судити” військовослужбовців іншої держави, додали в представництві.

Як повідомляв Укрінформ, представниця Президента в АРК Таміла Ташева заявила, що у 2023 році кожне шосте покарання за "дискредитацію російської армії" у РФ та на окупованих територіях України зафіксували в тимчасово окупованому Криму. Кількість відкритих справ збільшилася на 70,6%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-