Кримськотатарські активісти побачилися з рідними через рік після затримання - родичі

Кримськотатарські активісти побачилися з рідними через рік після затримання - родичі

Укрінформ
Через рік після арешту кримськотатарські активісти з Бахчисарая змогли побачитися з рідними. 26 серпня в Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону розпочався розгляд справи п'ятої групи Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє «Кримська солідарність» із посиланням на родичів затриманих, передає Укрінформ.

Мати активіста Сейдамета Мустафаєва Есма розповіла, що сім'ям заарештованих не давали бачитися з рідними цілий рік у СІЗО-2 Сімферополя. Тільки дружина Ельдара Якубова Айше змогла побачитися з чоловіком на короткостроковому побаченні – і то після восьми місяців очікування та кількох відмов.

«Навіть належного побачення ми не отримували», - розповіла Есма Сейдаметова. - Ми раді, що побачили хлопців. Вони виглядають добре, передавали всім селам (привіт) і були раді побачити (на засіданні) джемаат, що вони зі своїми проблемами не одні і ніхто осторонь [від їхніх проблем] не залишився».

Читайте також: Політв'язень Амет Сулейманов потребує операції із заміни серцевого клапана - дружина

За словами адвоката Едема Семедляєва, на засіданні прокурор близько двох годин зачитував обвинувальний висновок. На прохання судді скоротити свій виступ держобвинувач не відреагував і прочитав документ «від а до я», додав адвокат.

Також усі шість учасників справи заявили в суді, що винними себе не вважають і злочинів, у яких їх звинувачують, вони не вчиняли. За словами Едема Семедляєва, сьогоднішнє засідання не було першим. Його мали провести 12 серпня, але тоді до суду із СІЗО-1 Ростова-на-Дону не доставили Ремзі Німетулаєва. Причину недоставки у суді не оголосили.

Як повідомлялося, 24 серпня 2023 року о четвертій годині ранку російські силовики увірвалися з обшуками до будинків кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі Криму.

Співробітники ФСБ затримали шістьох кримських татар - Ремзі Німетулаєва, Руслана Асанова, Сейдамета Мустафаєва, Аметхана Умерова, Ельдара Якубова та Абдулмеджита Сейтумерова. Всім затриманим пред'явили підозри про участь у діяльності організації Хізб ут-Тахрір, яка заборонена в Росії.

Читайте також: «Суд» РФ продовжив арешт фігурантам «справи кримських мусульман» із Джанкоя

Раніше Укрінформ повідомляв, що кримськотатраських політв’язнів з «п'ятої Бахчисарайської групи» справи «Хізб ут-Тахрир» Аметхана Умерова і Сейдамета Мустафаєва росіяни відправили на примусову психіатричну експертизу.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-