На підконтрольну Україні територію повернули ще 14 дітей

На підконтрольну Україні територію повернули ще 14 дітей

Укрінформ
На підконтрольну уряду України територію вдалося повернути ще 14 дітей, які перебували на тимчасово захоплених територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Як передає Укрінформ, про це керівник Офісу Президента Андрій Єрмак повідомив у Телеграмі.

«У рамках реалізації плану Президента України Bring Kids Back UA вдалося евакуювати кілька родин із дітьми з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей», - зазначив Єрмак.

За його словами, «вік повернутих дітей – від 2,5 місяців до 16 років».

«Примусова паспортизація, постійні обшуки осель російськими спецслужбами, щоденний ризик депортації дітей до Росії, погрози відібрання дітей в українських громадян та влаштування в російські родини - щоденне пекло, через яке проходили родини під час російської окупації. Наразі ці жахіття позаду. На всіх дітей очікує перебування в рідній країні без переслідувань та тиску», - поінформував керівник ОП.

Він наголосив, що «повернення дітей з тимчасово окупованих територій залишається одним з пріоритетів. Важливо запобігати подальшій депортації маленьких українців на територію агресора».

Також Єрмак подякував колегам з Офісу та команді уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця за злагоджену роботу.

Читайте також: На підконтрольну Україні територію повернули ще п'ять родин

«Працюємо далі над виконанням задачі Президента – повернути всіх українських дітей додому», - додав керівник ОП.

Своєю чергою, у Телеграм-каналі Лубінець зауважив, що «за сприяння та кропіткої роботи нашої команди, в Україну вдалося повернути декілька родин».

Омбудсмен повідомив, що «одна з родин, яка не сприймала нового безладу російської влади, кілька разів намагалася виїхати з ТОТ самотужки. Однак її під супровід погроз без пояснення повертали назад. Інша ж родина взагалі переховувалася від росіян через свою проукраїнську позицію».

За словами Лубінця, «під час спілкування з працівниками Офісу, люди розповіли, що боялися вийти на вулицю, не могли знайти роботу без російського паспорта, отримували погрози про вилучення майна та позбавлення батьківських прав, не мали права вибору у школах та ставали учасниками безпідставних обшуків власних помешкань. Знайдені українські книги – спалювали, цінне майно – вилучали. «Нова» влада не обмежувала себе ні в чому».

Він підкреслив, що «нині чимало з повернутих дітей потребує влаштування до школи, психологічної та гуманітарної допомоги, соціальної інтеграції. Тож держава спільно з громадськими та благодійними організаціями надаватимуть все необхідне для того, аби забезпечити стабільне середовище для зростання маленьких українців».

Лубінець висловив вдячність благодійним фондам «Право на захист», «Карітас», «Рокада», «Посмішка», «Правозахисній групі «СІЧ», ГО «Атаман», Координаційному центру з розвитку сімейного виконання та догляду дітей та державним органам, які долучилися до реінтеграції та допомоги родинам.

Як повідомляв Укрінформ, на підконтрольну уряду територію з тимчасово захопленої частини Херсонщини повернули ще пʼять родин.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-