Російська пропаганда в Криму повторює радянські наративи про кримських татар - історик

Російська пропаганда в Криму повторює радянські наративи про кримських татар - історик

Ексклюзив
Укрінформ
Російська пропаганда в Криму повторює радянські наративи щодо кримських татар, спотворюючи історію.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла кримськотатарська історик, журналістка і письменниця Гульнара Абдулаєва.

«Прикро спостерігати за тим, що зараз у Криму за рік випускається дуже багато книжок (Росією, – ред.) саме про історію Криму. Інститут Марджані (Інститут історії імені Ш. Марджані, – ред.) друкує мінімум 6-8 книг на рік, і це дуже багато, тому що їх читають і на півострові, і в Росії. А це пропаганда, яка акцентує на тому, що в Криму були і греки, й італійці, й інші народи, а про кримських татар згадується побіжно, не вказується, що це корінний народ. Мовляв, це народ, який прийшов на півострів у XIII столітті, створив свою державу, яка не була економічно міцною і стала васалом Османської імперії. Тобто, вони якось так акуратно добирають факти, що хоч і трохи під іншим соусом, але посил виходить такий само, як і в істориків у 50-60-х роках ХХ століття», - сказала Абдулаєва.

Вона зазначила, що нині у Криму знову систематично переписується історія.

Читайте також: Окупанти порушили автентичність: історик каже, що Ханський палац не може бути внесеним до списку ЮНЕСКО

«Знову, бо історія повторюється: як систематично її переписували після першої окупації 1783 року, після депортації кримських татар в 1944 році, те саме роблять і зараз. Працює ціла система пропаганди», - додала історик.

Раніше Укрінформ повідомляв, що Росія позбавляє українців пластів культури та історії, які не були вивчені досконально і відтепер втрачені назавжди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-