Корінні народи України будуть вільними, коли Росія виведе свої війська з окупованих територій - заява в ООН

Корінні народи України будуть вільними, коли Росія виведе свої війська з окупованих територій - заява в ООН

Укрінформ
Україна впевнена, що настане день, коли всі її корінні народи будуть вільними – після того, як Росія виведе свої війська з тимчасово окупованих територій, і справедливість візьме гору, ідеться в заяві української делегації при ООН.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявила радниця постпредства України при ООН Наталія Мудренко під час загальних дебатів про права корінних народів у Третьому комітеті Генасамблеї.

«Контроль Росії над тимчасово окупованими територіями України, включно з Кримом, характеризується свавільними затриманнями та триманням під вартою без зв'язку з зовнішнім світом, переслідуваннями, катуваннями, залякуваннями та насильницькими зникненнями, – зазначила Мудренко.

Вона також розповіла про нав'язування російського громадянства, примусові переміщення та депортації людей, призов до російської армії.

Ще на початку окупації російський режим запровадив жорсткі обмеження на кримськотатарську ідентичність, націлившись на лідерів та організації громади, зауважила дипломатка.

За її словами, Меджліс – представницький орган кримськотатарського народу – продовжує вважатися «екстремістською організацією» і залишається забороненим з вересня 2016 року.

Читайте також: У Криму з початку року окупанти провели 131 арешт та 59 обшуків - правозахисники

Мудренко нагадала, що 31 січня цього року Міжнародний суд ООН постановив, що Росія, заборонивши Меджліс, порушила Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, тим самим обмеживши право кримських татар на збереження своїх інституцій. Відомим лідерам Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову було заборонено в'їзд до Криму, «що стало відлунням геноциду-депортації кримськотатарського народу 1944 року», сказала дипломатка. Згодом обидва лідери були заочно засуджені, додала вона.

Крим перетворився на величезну в'язницю, що приховує незліченні російські злочини. Понад 280 громадян України наразі затримані та несправедливо переслідуються російською владою за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі та екстремізмі, 212 з них є кримськими татарами, сказала Мудренко.

Як повідомляв Укрінформ, Росія переслідує 50 громадян України за «участь у кримськотатарському батальйоні»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-