Політув'язнена Ірина Данилович страждає від болю, але не отримує необхідної меддопомоги

Політув'язнена Ірина Данилович страждає від болю, але не отримує необхідної меддопомоги

Укрінформ
Політична бранка Кремля Ірина Данилович, незаконно засуджена росіянами в Криму, скаржиться на постійні головні й сердечні болі, після мікроінсульту в неї німіє половина тіла, при цьому жінка не отримує адекватної медичної допомоги.

Про це повідомляє у Фейсбуці Кримськотатарський ресурсний центр, передає Укрінформ.

"Як стало відомо..., 45-річна політув'язнена Ірина Данилович, яка відбуває покарання в колонії Ставропольського краю, втратила слух на ліве вухо після отиту. Крім цього, ліва сторона її тіла німіє після мікроінсульту, а також жінка постійно скаржиться на сердечні та головні болі", - йдеться у повідомленні.

У КРЦ зазначають, що якби Данилович була надана своєчасна медична допомога, то всіх цих наслідків можна було б уникнути. Але адміністрація російської колонії ігнорує скарги на погіршення здоров’я, а передача ліків від рідних і волонтерів обмежується лише однією таблеткою.

Правозахисники наголошують, що доступ до медичної допомоги для політув'язненої максимально ускладнений: рецепти на необхідні ліки можна отримати лише від російських лікарів, після жорстокого етапування для обстеження. Жінку перевозять до лікарів у місто Мінводи, що знаходиться за 300 км від колонії, в ізоляторах автозаків («стаканах»), що призводить до ще більшого виснаження.

Як повідомляв Укрінформ, незаконно ув'язнена українська громадянська журналістка та медсестра Ірина Данилович перебуває у російській жіночій колонії у Зеленокумську (Ставропольський край, РФ).

28 грудня 2022 року в тимчасово окупованому Криму її засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу в сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою. Верховний «суд» Криму у відповідь на апеляційну скаргу зменшив термін перебування в колонії на один місяць - до 6 років 11 місяців. Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

У серпні стало відомо, що в Криму від онкології помер Броніслав Данилович – батько Ірини.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим неодноразово закликало міжнародну спільноту посилити тиск на державу-агресорку та негайно звільнити важкохвору Данилович.

Фото: КримSOS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-