Росія віддала меткомбінат Ілліча у Маріуполі на розграбування поплічникам Кадирова - WSJ

Росія віддала меткомбінат Ілліча у Маріуполі на розграбування поплічникам Кадирова - WSJ

Укрінформ
Металургійний комбінат імені Ілліча в окупованому Маріуполі вистояв в бомбардуваннях з боку РФ на початку повномасштабного вторгнення, і зараз його територію розбирають на металобрухт союзники Кремля.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

За словами співрозмовників видання, Рамзан Кадиров і його соратники вивозять і розпродають сучасне металургійне обладнання, яке є на ММК ім. Ілліча, відправляючи його як брухт до Росії для використання місцевими підсанкційними автовиробниками.

Після бойових дій і окупації Маріуполя ММК ім. Ілліча був розбитий, але продовжував функціонувати. Він постраждав трохи менше, ніж «Азовсталь». Російська влада пізніше заявила, що «Азовсталь» занадто пошкоджена для відновлення і буде перетворена на промислову зону.

Незабаром після того, як російські війська окупували Маріуполь, новостворена місцева компанія ТОВ «ММК ім. Ілліча» почала експортувати сталь, награбовану на непрацюючому комбінаті. Згідно з російськими корпоративними документами, компанія була зареєстрована в серпні 2022 року Валідом Корчагіним і Юрієм Мураєм.

У березні 2023 проросійська «влада» Маріуполя заявила, що за попередні шість місяців з комбінату було вивезено 130 000 тонн побічних продуктів металургії на суму близько 16 мільйонів доларів. «Метінвест», колишній власник ММК ім. Ілліча, заявив, що росіяни також демонтували виробничу лінію вартістю 220 мільйонів доларів, встановлену напередодні повномасштабної війни, і відправили її до Росії.

За даними митної бази 52wmb, у вересні 2022 року московський трейдер купив сталеві вантажі на суму 380 000 доларів. Інші російські компанії забрали контейнери та вугілля, що залишилися на заводі, згідно з цими даними. У січні 2023 року з заводу до Узбекистану було вивезено вантаж металів вартістю $50 000.

Вахіт Геремеєв, заступник Кадирова, заявив, що наразі цехи заводу можуть переробляти лише залишки брухту та побічних продуктів металургії. Він також додав, що хоче відновити роботу металургійного заводу до 2026 року, а поки захищає його від «мародерства».

Читайте також: «Відновлені» будинки у Маріуполі не витримують російського «ремонту» - Центр нацспротиву

Минулого року ще один соратник Кадирова, Алаш Дадашов, став співвласником ММК ім. Ілліча, згідно з російськими корпоративними документами. Дадашов керує московською філією чеченського клубу бойових мистецтв, підконтрольного Кадирову, згідно з даними Мінфіну США. Через іншу компанію, ТОВ «Технічні матеріали», Дадашов і колишній керівник «Азовсталі» також продають промислові гази з Маріуполя, згідно з російськими корпоративними документами та вебсайтом компанії. Серед його клієнтів, згідно з документами, є російське космічне агентство «Роскосмос».

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово захопленому Маріуполі на території меткомбінату ім. Ілліча російські загарбники почали ремонтувати гармати, які надходять зараз з Бердянського напрямку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-