Верховний «суд» Криму ліквідував мусульманську громаду «Алушта»

Верховний «суд» Криму ліквідував мусульманську громаду «Алушта»

Укрінформ
Верховний "суд" тимчасово окупованого Криму ліквідував незалежну мусульманську громаду "Алушта".

Про це повідомляє "Кримська солідарність" з посиланням на юриста Рустема Камільова, передає Укрінформ.

"Верховний "суд" Криму розглянув позов Мін'юсту Криму до незалежної мусульманської громади "Алушта" та ухвалив рішення про її ліквідацію", - йдеться у повідомленні.

Юрист додав, що це рішення буде оскаржуватися.

Зазначається, що у своєму позові окупаційний "мін'юст Криму" заявляв, що "несвоєчасне виключення" із громади екс-голови "Алушти" Ленура Халілова, колишнього учасника організації Руслана Месутова, яких засудили до реальних термінів у справах Хізб ут-Тахрір, є "грубим порушенням законодавства, яке регулює діяльність релігійних організацій".

Крім того, "мін’юст" не влаштовувало й те, що Руслана Емірвалієва, який прийшов на місце Халілова, також не виключили із громади після визнання його винним у "пропаганді екстремістської символіки". Представники окупаційного "мін'юсту" зазначали, що домоглися виключення Емірвалієва лише після попередження.

Як повідомлялося, про позов "мін'юсту Криму" проти незалежної мусульманської громади "Алушта" стало відомо наприкінці серпня 2024 року. Ще з 90-х громада була юридично зареєстрована в Криму як незалежна і розташовувалася в мечеті Юк'ари-Джамі в Алушті.

Мечеть знаходилася у громади у безоплатному користуванні понад 15 років. Після 2014 року громада перереєструвалася згідно із російським законодавством. З цього часу і до сьогодні на неї чиниться тиск, оскільки вона не контролюється "Духовним управлінням мусульман Криму (ДУМК) " і, відповідно, державою-агресоркою.

Читайте також: «Судді» з Криму загрожує 12 років тюрми за депортацію українця з півострова

Статут організації не містить жодних протиріч – вона є легальною, що підтвердила перереєстрація громади у 2016 році. А правопорушення учасників організації є лише формальним підґрунтям для ліквідації "Алушти", додали правозахисники.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-