Лишилася тільки табличка: у Криму пересохло Кутузівське озеро

Лишилася тільки табличка: у Криму пересохло Кутузівське озеро

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму спостерігається тривале пересихання Кутузівського озера, на висохлому дні якого вже склали кам'яний лабіринт.

Про це повідомляє "Крим. Реалії", передає Укрінформ.

«Справді, на превеликий жаль, від Кутузівського озера залишилася тільки табличка – воно стало черговою жертвою вододефіциту, що розвивається в Криму. Востаннє воно було повним у 2021 році. Річ у тому, що водойма живилася джерельною водою, але головне джерело каптували і проклали від нього водопровід у село Верхня Кутузівка. Дрібніші ключі пересохли. Після цього вода в озері з'являлася лише зрідка наприкінці зими – на початку весни після тривалих опадів, але тепер цього немає. Знищено унікальну екосистему місця, адже тут проживала велика популяція тритонів. Тепер загроза і для двох гаїв секвоядендронів, висаджених поряд із Кутузівським озером у 1964 році. Саме через них це місце називають «Кримська Каліфорнія». Ці гіганти люблять воду», – прокоментував ситуацію Крим.Реалії кримський краєзнавець на умовах анонімності.

Читайте також: У Таврійську вода непридатна для вживання – Центр нацспротиву

Кутузовське озеро розташоване біля підніжжя гори Чатир-Даг на межі міського округу Алушта і Сімферопольського району, що перебуває на рівні 850 метрів над рівнем моря.

Запас води у водосховищах анексованого Криму у вересні знизився на 11,3 млн куб. м.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у Криму посилюється проблема дефіциту води.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-