В Україні планують спростити процедуру відшкодування за втрачене житло на ТОТ

В Україні планують спростити процедуру відшкодування за втрачене житло на ТОТ

Укрінформ
Міністерство юстиції, Держгеокадастр та інші відповідальні відомства працюють над спрощенням процедури підтвердження права власності на тимчасово захоплених росіянами територіях, щоб громадяни могли отримати відшкодування за втрачене житло.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як зазначили у міністерстві, у багатьох внутрішньо переміщених осіб, які виїхали з тимчасово захопленої росіянами на підконтрольну уряду територію, залишилася там нерухомість. Серед них є і ті, чиє житло на тимчасово захоплених територіях було знищено внаслідок бойових дій.

У майбутньому переселенці, майно яких було знищено, можуть претендувати на відшкодування за втрачене житло коштом майбутніх репарацій, які РФ має виплатити за всі руйнування і злочини.

Для цього їм треба внести відомості про таке житло до Реєстру збитків. Проте процедура може ускладнитися, якщо переселенці не можуть належним чином підтвердити право власності на свою нерухомість на ТОТ через втрату правовстановлюючих документів або з інших причин.

Відповідне питання стало предметом обговорення під час нещодавньої наради з питань житла для внутрішньо переміщених осіб під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Зокрема, проблема полягає в тому, що підтвердження права власності на майно, яке залишилося на тимчасово захоплених територіях, унеможливлюється через відсутність доступу до документів місцевих БТІ у громадах на тимчасово захоплених територіях.

Читайте також: Україна виграла справу проти Росії щодо Криму в ЄСПЛ: що це дасть країні та як вплине на РФ?

Віцепрем’єр доручила Міністерству юстиції, Держгеокадастру та іншим відповідальним відомствам запропонувати механізми, які дозволять спростити реєстрацію права власності на майно, що розташоване на тимчасово захоплених територіях. Це дасть змогу ВПО відновити правовстановлюючі документи та внести відомості про зруйноване житло на тимчасово захоплених територіях до Реєстру збитків.

“На ТОТ ворог знищив тисячі будинків і квартир. Ми повинні допомогти переселенцям із підтвердженням права власності, щоб вони в подальшому могли претендувати на відшкодування з російських репарацій”, – зазначила Верещук.

Як повідомляв Укрінформ, експериментальний проєкт щодо дистанційного обстеження знищеного житла на тимчасово захоплених росіянами територіях України масштабують.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-