Для відбудови прифронтових та деокупованих громад будуть передбачені різні преференції - Шуляк

Для відбудови прифронтових та деокупованих громад будуть передбачені різні преференції - Шуляк

Укрінформ
Громадськість спільно з представниками влади обговорили необхідність преференцій для громад на прифронтових та деокупованих територіях для їх більш активного відновлення.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час публічних консультацій на тему «Механізми відбору населених пунктів до комплексної відбудови, потенційні преференції для деокупованих та прифронтових громад».

Публічні консультації проводяться в межах обговорення рамкового законопроєкту «Про засади відновлення України». Їх було організовано комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з ВГО «Інститут Республіка» за ініціативи народної депутатки Олени Шуляк.

«Ми пропонуємо у законопроєкті, що одним із критеріїв першочерговості відновлення зруйнованих населених пунктів будуть стратегічна та економічна важливість населеного пункту для країни. Це можуть бути різні логістичні, транспортні, торговельні вузли, виробничі центри, туристичний потенціал тощо», - сказала Шуляк.

Вона презентувала список потенційних преференцій, які, на думку розробників законопроєкту, забезпечать комплексний підхід до відновлення громад, зруйнованих під час воєнних дій.

Читайте також: У програмі «єВідновлення» має з’явитися можливість отримати компенсації для мешканців ТОТ - Шуляк

Йдеться про такі складові:

інфраструктурна підтримка (забезпечення доступу до критичної інфраструктури: дороги, електропостачання, вода, інтернет, медичні та освітні послуги);

фінансові стимули (додаткові субвенції, гранти або ж пільгове фінансування комунального та приватного сектору):

підтримка інновацій та заохочення інвестицій;

заохочення місцевого виробництва та споживання;

інформаційна підтримка підприємництва та навчання.

«Незалежно від того, знаходяться наші громади в тимчасовій окупації чи на цих територіях ведуться бойові дії, чи громади є прифронтовими, про майбутнє необхідно думати вже зараз. Ми й надалі працюватимемо над тим, аби максимально залучати мешканців цих громад та активістів до обговорення майбутнього процесу відновлення», - наголосила Шуляк.

Читайте також: На програму єВідновлення направлять додаткові ₴6,8 мільярда - Шмигаль

Як повідомлялось, у Верховній Раді створено робочу групу, яка проводить громадські обговорення з напрацювання законодавчих ініціатив щодо відновлення України.

У законопроєкті «Про засади відновлення України» закріплені 14 ключових принципів державної політики у сфері відновлення, визначено органи, які здійснюють державну політику в цій сфері, зафіксовані обʼєкти та форми відновлення, джерела фінансування і контроль. Прийняття законопроєкту - одна з умов плану Ukraine Facility, за яким Україна отримає від ЄС 50 млрд євро.

Фото: Слуга народу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-