Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

Дайджест
Укрінформ
Релоковане свято: Бердянськ відзначив День міста. Як музей у Кропивницькому став укриттям для художників. Відновлення освіти та відродження культурної спадщини - головне за тиждень

Проєкт «Земельний банк»: як Україна вчиться заробляти на державній землі

Днями Фонд державного майна України презентував проєкт «Земельний банк», мета якого – трансформація ринку державних сільгоспземель та забезпечення ефективного їх використання.

Cтворення земельного банку, тобто державного земельного пулу, який передається в оренду на прозорих конкурсах, дозволить підвищити ефективність використання сільськогосподарських земель, і відповідно, збільшить надходження до державного та місцевих бюджетів. У який же спосіб цього збираються досягти?

Жнива у Запорізькій області/ Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ
Жнива у Запорізькій області/ Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ  

Завдання проєкту – покінчити із «сімома земельними няньками», котрі управляють державною землею, як заманеться, і запровадити єдину політику ефективного використання землі через її оренду сільгоспвиробникам на відкритих прозорих аукціонах. Відкриті торги з вибору орендарів для державних земель відбуватимуться саме в межах проєкту «Земельний банк».

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

Релоковане свято: Бердянськ відзначає День міста

З весни 2022 року це курортне місто перебуває під окупацією. Через вторгнення російських військ Бердянськ вимушено залишили близько половини його мешканців. Волонтери, громадські організації та представники місцевої влади вирішили об'єднати бердянців, які знайшли прихисток у різних містах України, за кордоном або ж залишилися в рідному місті чекати звільнення. Святкування Дня Бердянська організували одразу в трьох великих містах – Києві, Львові та Запоріжжі.

День Бердянська у Запоріжжі/Фото: Ольга Звонарьова, Укрінформ

День Бердянська у Запоріжжі/Фото: Ольга Звонарьова, Укрінформ  

Керівниця ГО “Міць Азову”/ Фото: Ольга Звонарьова
Керівниця ГО “Міць Азову”/ Фото: Ольга Звонарьова  

У Запоріжжі створили мініатюрну копію бердянської Приморської площі. Організатори “перенесли” до обласного центру мініверсії найвідоміших скульптур: Крісло бажань, Жаба, Хлопчик-рибалка і, звісно ж, Бичок-годувальник.

- Ми хотіли зробити щось, аби нагадати, що Бердянськ – це Україна і ми пам'ятаємо про міста і села, які нині в окупації. Багато говорили про це, зробили проєкт заходу, і нас підтримали міжнародні організації. Це не просто день міста. Це день єднання бердянців, які перебувають у різних куточках країни, за кордоном, в окупації. Ми хочемо показати, що всі люди, які вимушено покинули домівки, повернуться додому, – сказала керівниця ГО “Міць Азову” Ольга Бабенко.

Як музей у Кропивницькому став укриттям для художників

Художньо-меморіальний музей видатного українського художника першої половини ХХ сторіччя Олександра Осмьоркіна привертає увагу навіть тих, кому мистецтво не є близьким. Він розміщується в ошатному будинку з виразними архітектурними елементами. Саме в укритті цієї будівлі тепер збираються митці на художні студії. На одній із таких зустрічей побувала кореспондентка Укрінформу.

Художньо-меморіальний музей, Кропивницький/ Фото: Мирослава Липа

Художньо-меморіальний музей, Кропивницький/ Фото: Мирослава Липа  

Повномасштабна війна змінила життя, яке вирувало в музеї. Частину експозицій тепер показують в онлайн-форматі, довелося переформатовувати й підхід до організації подій. Одне не змінилося: музей залишився осередком творчих людей.

Фото: Мирослава Липа, Укрінформ
Фото: Мирослава Липа, Укрінформ  

  

НОВИНИ ВІДБУДОВИ

Банк розвитку Ради Європи готовий збільшити підтримку житлових проєктів в Україні

Наступного року Банк розвитку Ради Європи планує збільшити фінансування в межах проєкту “HOME: Компенсація за знищене житло”.

«Це дозволить забезпечити житлом тисячі родин, які втратили власне помешкання у звʼязку з його руйнуваннями через збройну агресію», - повідомило Міністерство розвитку громад та територій України.

ВІДТВОРЕННЯ СПАДЩИНИ

Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому»

Співробітники Національного заповідника «Хортиця» передали Державному підприємству «Кримський дім» відреставрований фрагмент саркофага засновника Кримського ханства та першого кримського хана Хаджі I Герая. Оздоблення саркофага є унікальним проявом кримськотатарської культури, її краси та самобутності. Передача артефакту відбулась у Запоріжжі на території історико-культурного комплексу «Запорозька Січ».

Запоріжжя, фрагмент саркофага / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Запоріжжя, фрагмент саркофага / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ  

Запоріжжя, фрагмент саркофага / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Запоріжжя, фрагмент саркофага / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ  

США виділили $1 мільйон для захисту культурної спадщини України

Сполучені Штати під час зустрічі міністрів культури країн G7 оголосили про виділення мільйона доларів Міжнародному центру з вивчення питань збереження та реставрації культурних цінностей для захисту культурної спадщини України.

Проєкт «Стійка спадщина», який розрахований на 30 місяців і фінансується через Фонд посла США для збереження культурної спадщини (AFCP), передбачає створення національної структури для управління ризиками та надзвичайними ситуаціями.

ВІДНОВЛЕННЯ ОСВІТИ

На Чернігівщині відновили пошкоджений російськими обстрілами ліцей

Халявинський ліцей зазнав пошкоджень через ворожі обстріли. Коштом благодійників заклад відновили. Тут навчаються 111 учнів. Майже половину учнів підвозять шкільними автобусами.

Фото: В'ячеслав Чаус, Телеграм
Фото: В'ячеслав Чаус, Телеграм  

 

В Україні запустили першу школу відновлення громад для повоєнної відбудови

На міжнародному форумі «Створюючи завтра: повоєнна відбудова та відновлення громад» презентували платформу «Школа відновлення громад» для підготовки муніципальних менеджерів до відновлення України після війни. Основною метою Школи є обмін експертними знаннями та впровадження найкращих рішень для відбудови українських міст, постраждалих від російської агресії.

Фото:  Громадська організація «Mariupol Reborn»

Фото: Громадська організація «Mariupol Reborn»  

На Київщині капітально ремонтують зруйнований росіянами Лукашівський ліцей

У селі Лукаші Броварського району Київської області коштом Європейського інвестиційного банку в межах «Програми з відновлення України» розпочали капітальний ремонт зруйнованого росіянами ліцею.

Фото: КОВА
Фото: КОВА    
Фото: КОВА
Фото: КОВА   
Фото: КОВА
Фото: КОВА  
Фото: КОВА

Фото: КОВА  

ВІДЕО УКРІНФОРМ

У Києво-Печерській лаврі представили 100 пам'яток на виставці "Відроджений всесвіт"

У Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відбулося відкриття виставки «Відроджений всесвіт», присвяченої 100-річчю Реставраційної майстерні при Лаврському музеї культів і побуту. На експозиції представлено понад 100 унікальних мистецьких творів 16–20 століття, відновлених копіткою роботою фахових художників-реставраторів: старовинні українські ікони, хрести, срібне церковне начиння, літургійні тканини та стародруки.

Слідкуйте за відновленням України з нами - щовівторка ми збираємо усі головні новини, фото та відео відбудови. Підпишіться на нашу щотижневу розсилку Відбудова 2024, щоб дізнаватися усі новини відновлення України першими.

Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала. Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 1 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-