Глави МЗС країн Євросоюзу не домовилися про санкції щодо Білорусі

Глави МЗС країн Євросоюзу не домовилися про санкції щодо Білорусі

Оновлено
Укрінформ
Міністри закордонних справ країн Євросоюзу, які зустрілися в Брюсселі для участі у засідання Ради міністрів ЄС, не змогли дійти згоди навколо цільових санкцій щодо Білорусі.

Про це у понеділок під час пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністри обговорили питання санкцій, і хоча більшість була переконана в їхній необхідності, було неможливим прийняти їх сьогодні, тому що не було досягнуто одноголосного рішення. Це питання буде розглянуте на рівні глав держав і урядів в ході Європейської Ради наприкінці цього тижня, вони нададуть політичні вказівки», - сказав Боррель.

Він визнав, що рішення щодо санкцій проти Білорусі не було прийнято, тому що одна країна не підтримала консенсус.

«Де-факто, ухвалення санкцій не було навіть включено до порядку денного, тому що Рада постійних представників обговорила це питання і змушена була визнати, що не було потрібної одноголосної позиції. Міністри не можуть приймати рішення без такої одноголосної позиції. Сьогодні ми мали політичне обговорення. Всі погоджуються з необхідністю прийняти санкції проти Білорусі. Сподіваюся, що під час наступної зустрічі Ради міністрів закордонних справ це буде можливим», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель заявляє про погіршення ситуації у Білорусі

Він окремо наголосив, що особисто зробить все можливе, щоб під час наступного засідання Рада міністрів закордонних справ ЄС прийняла такі санкції проти Білорусі.

«Це перетворюється на особисте зобов’язання, тому що я розумію, що від цього великою мірою залежить авторитет Європейського Союзу та наша здатність до консолідації нашої спільної зовнішньої політики, зокрема у сфері санкцій проти Лукашенка. Коли ми не змогли цього зробити, я чітко зрозумів, що ставкою є довіра до нас. Але будьте терплячими. Я переконаний, що ми будемо здатними зробити це після того, як отримаємо політичні вказівки під час наступного засідання Європейської Ради», - додав Боррель.

Він зауважив, що питання санкцій стосувалося Білорусі, а не особисто Олександра Лукашенка, тож рішення щодо його можливого включення до переліку офіційних осіб, що підпадають під санкції ЄС, ще не прийнято.

«Це є одним із питань, яке все ще обговорюється. Це питання тактики, це питання покрокового просування вперед. Деякі країни-члени вважають, що Лукашенко вже напрацював достатньо «заслуг» для того, щоб бути включеним до санкційного списку. Інші вважають, що він багато для цього зробив, але все ще недостатньо, щоб на це погодитися. У будь-якому випадку, сьогодні ми не змогли ухвалити санкції. Це обговорення відбудеться під час наступного раунду», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: Лукашенко має мирно передати владу - президент Європарламенту

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%. Після цього Тихановська була змушена переїхати до Вільнюса.

Відразу після виборів в країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними результатами.

Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив ввести персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-