Столтенберг привітав рішення США відправити 8400 військових до Сил реагування НАТО

Столтенберг привітав рішення США відправити 8400 військових до Сил реагування НАТО

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав рішення США відправити 8 400 військовослужбовців для участі у Силах реагування Альянсу.

Про це Столтенберг заявив у середу, 26 січня, під час термінової пресконференції у брюссельській штаб-квартирі Альянсу, яка була проведена у зв’язку із переданням Росії письмової відповіді НАТО на представлені у грудні минулого року російські пропозиції щодо «гарантій безпеки», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Декілька тижнів тому ми підвищили готовність Сил реагування НАТО, які складаються з кількох елементів, зокрема, угруповання у 5000 військовослужбовців, яке наразі очолює Франція. Різні країни НАТО делегують для участі в цих силах свої підрозділи, які перебувають у готовності на своїх базах, і можуть бути застосовані у короткі терміни. Я привітав рішення Сполучених Штатів виділити 8400 військовослужбовців високої готовності для участі в Силах реагування НАТО, що демонструє потужні зобов’язання США та єдність Альянсу», - сказав керівник НАТО.

Читайте також: НАТО закликає Росію до деескалації та відведення військ від кордонів України

Він зауважив, що для того, щоб застосувати Сили реагування НАТО або будь-який з їх елементів, відповідне рішення має прийняти Північноатлантична Рада, при чому таке рішення на розгортання та застосування цих сил прийматиметься лише у випадку необхідності.

«Ми маємо плани, як виконати це (розгортання, - ред.) у дуже короткий час. Упродовж минулих тижнів ми підвищили таку готовність. Але що ми робили упродовж минулих років, після того, як Росія використала силу проти України минулого разу, - ми збільшили свою присутність у східні частині Альянсу, створили багатонаціональні бойові групи у Балтійських країнах та у Польщі, посилили повітряне патрулювання та військово-морську присутність», - повідомив Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг підтвердив політику відкритих дверей НАТО

За його словами, пропозиції, які сьогодні були передані від НАТО до Російської Федерації, є спробою Альянсу повернутися на шлях діалогу з цією країною, та знайти політичне рішення для наявних занепокоєнь. Письмові пропозиції, що отримала Росія, відображають позицію всіх 30 союзників, та охоплюють широке коло питань, від заходів зміцнення довіри до ініціатив у сфері контролю над озброєнням.

«Ми працюємо для досягнення кращих політичних рішень, але водночас готуємося до найгіршого. Паралельно з нашими зусиллями, що спрямовані на діалог, ми також підвищуємо готовність наших сил. Ми збільшили присутність у регіонах Чорного та Балтійського морів, що включає більше кораблів та більше літаків. Ми проводимо спостереження та моніторингу, щоб мати повну картину того, що відбувається навколо України, та щоб надати більше визначеності для союзників», - сказав Генеральний секретар Альянсу.

Читайте також: Міністр закордонних справ Іспанії назвав вимоги Росії неприйнятними

Як вже повідомлялося, у грудні минулого року Російська Федерація оприлюднила власні пропозиції щодо «гарантій безпеки» у проєктах договорів із США і НАТО, в яких містяться ультимативні вимоги щодо скорочення діяльності Альянсу та відмови від політики відкритих дверей, зокрема, стосовно України та Грузії.

Упродовж минулого тижня відбулися інтенсивні дипломатичні контакти з Росією по лінії США, НАТО та ОБСЄ, при цьому США і НАТО підтвердили намір представити, на вимогу Росії, письмові відповіді на її ультимативні «пропозиції».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-